Háború: Új frontokon támadnak az ukránok

Hírek2023. jún. 17.Sz.A.

Mariuopoltól délre próbál ellentámadásokat végrehajtani az ukrán hadsereg, és lassú hátrálásra kényszeríteni az orosz csapatokat. A fronton nemsokára bevetik a brit Challenger – jelentette be Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes.

A harcok Bahmut környékéről, Donyeck megyéből a déli területekre helyeződtek át két tengerparti településre, Bergyanszk és Mariupol irányába. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ellentámadás jelenleg a legfontosabb feladat - olvasható a Guardian napi hadiösszefoglalójában.

- Vlagyimir Putyin a Szentpétervári Gazdasági Fórumon bejelentette, hogy megkezdte a taktikai atomfegyverek telepítését Fehéroroszországba. Mint mondta, a fegyvereket csak abban az esetben használják, ha az orosz államot létében éri fenyegetés. Kijelentette, hogy komoly a veszélye annak, hogy a nyugati államok az eddiginél is jobban beavatkoznak az ukrajnai háborúba.

- Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Moszkva kész a fegyverkezés szabályozásáról szóló további tárgyalásokra – írja az Interfax hírügynökség.

- Az Egyesült Államok szerint nincs jele annak, hogy Oroszország atomfegyverek bevetését tervezné Ukrajnában.- Volodimir Zelenszkij tegnap afrikai vezetőket fogadott Kijevben, akik tárgyalásokat sürgettek a háborúzó felek között. A dél-afrikai elnök Cyril Ramaphosa kifejtette, hogy mindkét félnek szüksége lenne a fegyverszünetre, és a háborút tárgyalásokkal kellene lezárni.

Zelenszkij visszautasította a tárgyalásokat azzal érvelve, hogy ha akkor kezdenének tárgyalásokat, amíg az orosz csapatok még Ukrajna területén tartózkodnak, az befagyott háborút és szenvedést jelentene, és a betolakodók Ukrajna területén maradnának.

- Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének vezetője, Rafael Grossi szerint súlyos helyzet alakult ki az orosz haderő által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműnél. Az ügynökség Európa legnagyobb atomerőművének hűtési biztosítását ellenőrzi, véleményük szerint a működés még egy időre biztonságosan fenntartható a kahovka gát átszakítása utáni helyzetben.  

- Az ukrán légvédelem több cirkálórakétát is megsemmisített Kijev megyében, Vitalij Klicskó főpolgármester szerint Kijevben nem okoztak kárt a rakéták.

- Az Egyesült Államok további 205 millió dollár humanitárius segélyt jelentett be Ukrajnának élelmiszer és ivóvíz biztosítása, illetve az egymástól elszakított családok közötti kapcsolat fenntartása érdekében.  Anthony Blinken amerikai külügyminiszter ismét felszólította Moszkvát, hogy azonnali hatállyal fejezze be az agressziót, és ne akadályozza, hogy a rászorulók humanitárius segélyekhez jussanak.

A NATO szerint nőtt a tengerek alatt futó vezetékek és kábelek elleni orosz támadások fenyegetése, ezért létrehoztak egy védelmi központot London észak-nyugati részén lévő Northwood-ban. A központ célja a stratégiailag fontos infrastruktúra védelmének biztosítása – jelentette be Hans-Werner Wiermann NATO tábornok.