Háború: Felgyorsult az orosz offenzíva

Hírek2023. jan. 23.Sz.A.

Zaporisszja megyében már 15 települést vett tűz alá az orosz haderő, zalik az orosz előrenyomulás. Norvég katonai források szerint eddig 180 ezer orosz katona esett el vagy sebesült meg a fronton, az ukrán katonai veszteség 100 ezer fő lehet, és 30 ezer civil is életét veszthette eddig az összecsapások során.

Németország nem jelentene akadályt Lengyelország számára, ha Leopárd tankokat küldene Ukrajnának - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter egy vasárnapi interjúban - idézi a The Guardian napi háborús összefoglalója.

Baerbock megerősítette, hogy Berlin nem áll az útjába, hogy európai szövetségesei német gyártmányú fegyvereket szállítsanak Ukrajna megsegítésére, bár Németországon belül ebben a konkrét kérdésben még mindig nem született egyezség a koalíciós partnerek között.

A német kancellár szerint Berlin továbbra is támogatja Ukrajnát, olyan hosszú ideig és olyan mértékben, amennyiben szükséges. Mi európaiak együttesen az európai béke mellett állunk. Az új német hadügyminiszter, Boris Pistorius tervezi, hogy Ukrajnába látogat - mondta a kancellár egy interjúban.

Scholz kancellár arra is kitért, hogy a fegyverszállítmányok ügyében a szövetségesekkel együttműködve születik döntés, ezért az Egyesült Államokkal is konzultálnak a kérdésben, ahogy azt eddig is tették. A német kormány erős nyomás alatt áll, hogy szállítson harckocsikat Kijevnek - írta a német dilemmáról Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Az orosz-ukrán háború téképen

Eközben Lengyelország bejelentette, hogy 14 Leopárd tankot küld Kijevnek, de előtte egy tiszta választ vár a kérdésben Berlintől. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kritikával illette a német álláspontot, amit elfogadhatatlannak nevezett.

Majdnem egy éve kezdődött el a háború, naponta ártatlan emberek halnak meg

- tette hozzá.

Boris Johnson korábbi brit kormányfő váratlanul Ukrajnába látogatott, ahol bejelentette, hogy minden segítséget meg kell adni az ukránoknak, hogy "befejezzék a munkát". A Downing Street álláspontja szerint Rishi Sunak miniszterelnök is támogatja Johnson ukrajnai útját.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap kijelentette, hogy nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Párizs Leclerc tankokat szállítson Ukrajnának.

Az elnök felkérte a hadügyminisztériumot, hogy vizsgálja meg a kérdést. Semmi sem zárható ki - utalt a tankok küldésére Macron.

Az orosz haderő folytatta az előrenyomulást Zaporizzsja régióban. Több hónapig befagyott a front, de most 15 települést tűz alá vettek az oroszok - jelentették be ukrán források. A védelmi minisztérium jelzése szerint az orosz offenzíva új pozíciókat foglalt el.

Volodimir Zelenszkij elnök a korrupcióval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Kijev nem tűrheti el a korrupciót, és nem térhetnek vissza a múltba ebben a kérdésben. Kijev tavaly bejelentett uniós tagjelölti pozíciója után antikorrupciós reformok kezdődtek.

Norvég katonai vezetők szerint az orosz csapatok eddig 180 ezer főt vesztettek: ennyi katona esett el, vagy sebesült meg a fornton.

Az ukrán veszteség a norvég becslések szerint 100 ezer katona és 30 ezer civil lehet. Eirik Kristofersen egy interjúban beszélt a veszteségekről, az adatok becslések.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az Ukrajnának katonai támogatást nyújtó országok ramsteini miniszteri találkozóját kommentálva azt írta a Telegramon, hogy a tanácskozás és Ukrajna nehézfegyverekkel való ellátására "nem hagy kétséget afelől", hogy az ellenségei megpróbálják kifárasztani vagy elpusztítani Oroszországot az MTI beszámolója szerint.

Dmitrij Medvegyev szerint ez egyrészt "nem lesz könnyű", másrészt pedig "elhúzódó konfliktus esetén egy adott pillanatban új katonai szövetség fog létrejönni azokból az országokból, amelyeknek elegük van az amerikaiakból és a kasztrált ebeiekből".

Az emberiség történelmében ilyen dolgok mindig is így történtek a hosszú háborúk során. És akkor az államok végre dobni fogják az öreg Európát és a szerencsétlen ukránok maradékát, a világ pedig újra egyensúlyba kerül. Persze, természetesen, ha már túl késő ehhez

- írta a volt orosz elnök.