Háború: fordulat a láthatáron - az oroszok rengeteg új fegyverhez juthatnak

Hírek2023. aug. 31.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 553-dik napján:

- Amerikai információk szerint Oroszország és Észak-Korea között egyre intenzívebbek a fegyverkereskedelmi tárgyalások - hangzott el szerdán a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának sajtóbeszélgetésén. John Kirby, a testület kommunikációs koordinátora felidézte, hogy a közelmúltban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tüzérségi eszközök vásárlásáról tárgyalt az észak-koreai fővárosban,

azt követően pedig magas rangú orosz küldöttség egyeztetett a részletekről, amelyek kidolgozása a következő hónapokban folytatódik.

Hírszerzési információk szerint ha létrejön az üzlet, akkor annak keretében Oroszország változatos és nagy mennyiségű hadianyaghoz jut, amelyet Ukrajnában tervez felhasználni. Ezenfelül a hadiipar számára kritikusan fontos nyersanyagok szállítása is az ügylet részét képezheti.

- Legalább két ember meghalt Kijevben egy támadásban, amit a hatóságok az ukrán fővárosra mért orosz légicsapások közül hónapok óta a legsúlyosabbnak neveztek. A légvédelem mind a 28 orosz rakétát és 16 drónból 15-öt lelőtt - közölte szerdán Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

- A jelentések szerint hat ukrán pilóta vesztette életét, amikor két katonai helikopter lezuhant a keleti Donyecki területen.

Az Ukrajinszka Pravda napilap szerint a két Mi-8-as helikopter kedden Kramatorszkban zuhant le.

- Az Oroszország által 2014-ben annektált Krím legfőbb tisztviselője közölte, hogy szerdán cirkálórakétát lőttek ki a félszigetre. "A légvédelmi erők a Krím keleti részén lelőttek egy cirkálórakétát" - közölte Szergej Akszjonov.

- Az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) uniós importja 40 százalékkal nőtt az ukrajnai invázió óta.

A tagállamok egy elemzés szerint az idei év első hét hónapjában az orosz LNG több mint felét vásárolták fel.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és török kollégája e heti találkozójukon megvitatják a fekete-tengeri gabonaegyezmény alternatívájára vonatkozó moszkvai javaslatot - közölte az orosz külügy.

- Megválasztotta szerda este a lengyel parlamenti alsóház, a szejm az orosz befolyást vizsgáló közigazgatási bizottság kilenc tagját. Az Andrzej Duda elnök által augusztus elején aláírt törvény értelmében a bizottság a 2007-2022 közötti lengyelországi intézkedéseket fogja elemezni.

- Több korrupciógyanús esetet követően az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szerdai ülésén úgy döntött, hogy elrendeli a katonai orvosi bizottságok

katonai szolgálatra való alkalmatlanságról szóló határozatainak átfogó felülvizsgálatát - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon.

- Az Európai Unió országai közül egyedül Magyarország kiált azonnali tűzszünetért és a béketárgyalások megkezdéséért - jelentette ki a honvédelmi miniszter az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a hivatalos Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban.

- Négy orosz Il-76-os katonai szállítórepülőgép semmisült meg az Oroszország északnyugati részén fekvő Pszkov ellen szerdára virradó éjjel végrehajtott dróntámadás során - közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága.

- A harmadik világháború veszélyére figyelmeztetett és mielőbbi békét sürgetett az orosz-ukrán háborúban Orbán Viktor miniszterelnök a Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek adott interjúban, amely közép-európai idő szerint szerda hajnalban jelent meg Carlsonnak az X közösségi oldalán.

Beszélt arról is: meg kellene állapodni az oroszokkal egy új biztonsági architektúráról, hogy

"biztonságot és szuverenitást biztosítsunk Ukrajnának", de nem NATO-tagságot.