Háború: fordulat a láthatáron - Oroszország rengeteg új hadieszközt kaphat

Hírek2023. okt. 8.D.J.

Ez történt az ukrán háború 591-dik napján:

- A Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin vezetők közelmúltbeli csúcstalálkozója után drámaian megnőtt a vonatforgalom Észak-Korea és Oroszország között, ami a washingtoni elemzők új jelentése szerint "valószínű" fegyverszállításra utal. A Beyond Parallel csoport pénteken közölte, hogy a nagy felbontású műholdfelvételeken legalább 70 tehervagon látható az észak-koreai határ menti Tumangang vasúti létesítményben. Ezt a számot "példátlannak" nevezték.

- Az orosz erők az éjszaka folyamán rakétacsapást mértek az ukrajnai Odessza régió déli részére, megrongálva a kikötői infrastruktúrát - közölte a térség kormányzója szombaton kora este. Négy ember megsebesült a csapásban, amely egy panziót és egy kikötői gabonaüzemet ért - mondta Oleh Kiper.

A rakétákból származó törmelék és a robbanáshullám tüzet okozott és megrongált több lakóházat is.

- Miután szombaton Izrael ellen a Hamász átfogó támadást indított Volodimir Zelenszkij párhuzamot vont az ukrajnai háborúval, kijelentve, hogy "Izrael önvédelemhez való joga megkérdőjelezhetetlen". Elmondta, hogy kormánya operatív parancsnokságot hozott létre az Izraelben tartózkodó ukránok megsegítésére. Hivatalos becslések szerint mintegy 15 ezer ukrán menekült tartózkodik Izraelben.

- Autórobbanásban meghalt egy Egységes Oroszország párti tisztségviselő az oroszok által megszállt Nova Kakhovka városában szombaton - közölte az oroszok által beiktatott regionális kormányzó. Vlagyimir Malov, az orosz kormánypárt,

az Egységes Oroszország egyik titkára a kórházban halt meg - közölte Vlagyimir Saldo a Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében.

- Az oroszországi Belgorodi terület Urazovo falujának reggeli ágyúzásában meghalt egy ember - közölte a területi kormányzó.

- Egy nő meghalt és további két ember megsebesült a zaporizzsjai területen lévő Bilenke falu orosz ágyúzásában - közölte a zaporizzsjai területi katonai közigazgatás vezetője a Telegramon.

- Ukrajna folytatja az ellentámadást Bahmut közelében, előrenyomul a nyugati zaporizzsjai területeken – állítja egy amerikai nonprofit kutatócsoport és agytröszt a Háborús Tanulmányok Intézete.