Háború: fordulhat a kocka - olyan segítséget kap Ukrajna, amellyel fölényre tehet szert

Hírek2024. júl. 8.D.J.

Ez történt az ukrán háború 865-dik napján:

- Hollandia "késedelem nélkül" megkezdi az F-16-os vadászrepülőgépek küldését Ukrajnába, miután megadták az exportengedélyeket - jelentette ki Caspar Veldkamp külügyminiszter a hétvégén Kijevben tett látogatása során. "Most, hogy megkaptuk az első F-16-osok engedélyét, késedelem nélkül leszállítjuk őket" - mondta Veldkamp szombaton az ukrán fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Ukrajna azt reméli, hogy a fejlett, amerikai gyártmányú repülőgépek segítségével légi fölényt szerezhet Oroszország felett, és jobban megvédheti csapatait és városait a moszkvai csapatok napi bombázásaitól. Kijev már röviddel a 2022 februárjában történt orosz invázió után F-16-osokat követelt.

- A kínai katonák hétfőn kezdik meg a közös "terrorellenes kiképzést" a fehéroroszországi kollégáikkal, a lengyel határ közelében. Az ukrajnai háború közepette a két orosz szövetséges az "Eagle Assault" elnevezésű gyakorlatot 11 napon át tartj a fehéroroszországi Breszt határvárosban - közölte a kínai nemzetvédelmi minisztérium.

Ez néhány nappal azután történt, hogy Fehéroroszország hivatalosan is csatlakozott a Kína és Oroszország által vezetett Sanghaji Együttműködési Szervezethez,

elmélyítve katonai, gazdasági és politikai kérdésekben való koordinációjukat.

A fehérorosz vezető, Alekszandr Lukasenko az ukrajnai invázió óta Vlagyimir Putyin kulcsfontosságú szövetségese, tavaly taktikai nukleáris gyakorlatokat tartott Oroszországgal.

- Az Egyesült Királyság új védelmi minisztere vasárnap ígéretet tett arra, hogy több tüzérségi ágyút, lőszert és rakétát szállít Ukrajnának, és hangsúlyozta Kijev folyamatos támogatását. John Healey, akit pénteken neveztek ki védelmi miniszterré, első nemzetközi útja során látogatott el Odesszába, amely gyakori célpontja az orosz rakéta- és dróncsapásoknak.

Lehet, hogy kormányváltás történt, de az Egyesült Királyság egységesen kiáll Ukrajna mellett

- mondta Healey a brit védelmi minisztérium által közzétett közlemény szerint. Healey újabb segélycsomagot ígért, amely tüzérségi ágyúkat, 250 ezer lőszert, aknamentesítő járműveket, kis katonai csónakokat, rakétákat és egyéb felszereléseket tartalmaz - közölte a védelmi minisztérium.

- Mike Johnson amerikai házelnök szerdán a washingtoni NATO-csúcson találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az Ukrajnának nyújtott támogatás várhatóan a héten megrendezendő washingtoni csúcstalálkozó középpontjában áll majd,

miközben aggodalmak merülnek fel a Kijevnek nyújtott amerikai támogatás jövőjével kapcsolatban, amennyiben Donald Trump megnyeri a novemberi elnökválasztást.

- A kampányolók arra kérik az Egyesült Királyság új munkáspárti kormányát, hogy akadályozza meg, hogy Ukrajnát bepereljék az Egyesült Királyság bíróságain, ha nem teljesíti adósságait a magánhitelezőkkel szemben.

A tervek szerint augusztus 1-jén jár le az ukrán adósságfizetés kétéves felfüggesztése - közölte a Debt Justice -, és intézkedésre van szükség, hogy megvédjék Kijevet a jogi eljárás lehetőségétől.