Háború: Herszont támadta az orosz hadsereg

Hírek2024. júl. 7.MTI

Az ukrán katonai hírszerzés az ukrán fegyveres erők 45. tüzérdandárjával együttműködve csapást mért szombaton két orosz katonai létesítményre a kelet-ukrajnai Donyeck megye orosz megszállás alatti részében - közölte vasárnap a kijevi védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége a Telegramon.

A közlemény szerint Debalceve városában eltaláltak egy logisztikai központot, ahol az orosz erők lőszereket és harckocsikhoz való felszerelést tároltak. Novoluhanszke településen egy orosz automata zavaróállomásra mértek csapást.

Később az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról, hogy drónokkal megsemmisítettek egy nagyobb oroszországi lőszerraktárt a voronyezsi régióban lévő Szergejevka településnél.

A közlés szerint az orosz hadsereg kilencezer négyzetméteren föld-föld és föld-levegő rakétákat, harckocsi- és tüzérségi lövedékeket, valamint egyéb lőszereket tárolt ott.

A Kelet-Ukrajnában harcoló Horticja hadműveleti-stratégiai csoport a Telegramon arról adott hírt, hogy a Donyeck megyében, Pokrovszknál lelőttek egy orosz Szu-25-ös harci repülőgépet.

Az ukrán védelmi minisztérium vasárnapi közlése szerint az orosz hadsereg szombaton 130 települést és 83 infrastrukturális létesítményt támadott meg Ukrajna tíz régiójában.

A tárca hozzátette, hogy az orosz erők különféle fegyvereket vettek be, a többi között rakéta-sorozatvetőt, aknavetőt, harckocsit, drónokat, légvédelmi rendszereket és taktikai repülőgépeket.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az éjjel az orosz erők rakétatámadást indítottak Pavlohrad ellen, a légvédelem egy rakétát és egy felderítő drónt megsemmisített a levegőben, de a lehulló roncsok négy családi házban okoztak károkat. Személyi sérülés nem történt.

Az oroszok Nyikopolt és térségét is ágyúzták, ott három nő sérült meg.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy orosz támadások következtében szombaton négy ember vesztette életét a régióban.

Az éjjel a déli Herszon városát is ismét támadta az orosz hadsereg - közölte a megye kormányzói hivatala. Hozzátette, hogy több helyütt tűz ütött ki, egy kávéház pedig porig égett.

Az ukrán légierő közlése szerint az éjjel Oroszország két Iszkander rakétával és 13 Sahid drónnal támadta Ukrajnát, a légvédelem mindet megsemmisítette.

Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napon 123 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között, a leghevesebb harcok a Donyeck megyei Pokrovszk városnál dúltak.

A kijevi katonai vezetés legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 551 ezret.

Saját közlésük szerint az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett két orosz harckocsit, negyven tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 53 drónt.

Az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ (CNSZ) arról tájékoztatott, hogy az orosz megszállók az idei termésből egy újabb nagy szállítmányt, több mint 80 ezer tonna ukrán gabonát vittek ki a donyecki régió ellenőrzésük alatti részéből.

Hozzátették, hogy idén ukrán gabonából már több mint 15 szállítmányt indítottak Mariupol kikötőjéből Oroszországba.