Háború: hatalmas csapások érték az oroszokat - ennek a fronton is következményei lesznek 

Hírek18 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 959-dik napján:

- Az ukrán hadsereg közölte, hogy „közvetlen találatot” mértek a dél-oroszországi Krasznodar régióban lévő, Shahed drónokat tároló bázisra. Egy közlemény szerint a támadást egy Oktyabrszkij nevű falu közelében a haditengerészeti erők és az SBU hírszerző szolgálat közösen hajtották végre. „A rendelkezésre álló információk szerint közel 400 csapásmérő drónt tároltak ott” - áll a közleményben. „Az ellenőrzési eredmények alapján közvetlen találatot mértek a célpontra. A helyszínen másodlagos robbanásokat figyeltek meg”.

Korábban az ukrán hadsereg közölte, hogy az egyik drónja az oroszországi Brjanszk határ menti régióban egy fontos, észak-koreai fegyvereket, siklóbombákat és más lőszereket tároló raktárra mért csapást. Az orosz hatóságok „robbanó tárgyak detonációi” után rendkívüli állapotot hirdettek a térségben.

Három héttel korábban egy másik drón egy jelentős orosz fegyverraktárat robbantott fel, ezen a héten pedig egy drón az Oroszország által megszállt Krímben egy kulcsfontosságú olajterminálba csapódott, amely napokig égett.

Elemzők szerint a Kreml fegyvertáraira mért csapások érezhetően csökkentették az orosz lőszerkészleteket, és emiatt a túlerejük már kevésbé nagy a harctéren.

- Volodimir Zelenszkij szerdán Horvátországban azt mondta, hogy a háború legkésőbb jövőre véget érhet. Az ukrán vezető a harmadik ukrán-délkelet-európai csúcstalálkozón Dubrovnikban mondott beszédében így fogalmazott: „Októberben, novemberben és decemberben reális esélyünk van arra, hogy a helyzetet a béke és a hosszú távú stabilitás felé mozdítsuk el” - mondta. „A harctéren kialakult helyzet lehetőséget teremt arra, hogy ezt a döntést meghozzuk”. Zelenszkij nem fejtette ki, hogyan és miért látja ezt a lehetőséget.

Az orosz erők jelenleg Ukrajna keleti és déli részének valamivel kevesebb mint 20 százalékát birtokolják.

- Az ukrán elnök csütörtökön Londonba utazik, hogy találkozzon az új NATO-főtitkárral, Mark Ruttéval és Keir Starmer brit miniszterelnökkel. A sietve összehívott találkozóra azután kerül sor, hogy a Ramsteinben megrendezett csúcstalálkozót, amelyen Zelenszkij „győzelmi tervet” akart bemutatni a nyugati vezetőknek, hivatalosan elhalasztották, miután Joe Biden amerikai elnök lemondta az útját, hogy otthon maradhasson a Milton hurrikán miatt.

- A szervezők közölték, hogy a világ mintegy 20 vezetőjének németországi, ramsteini találkozóját átütemezik. Ukrán források szerint Zelenszkij pénteken Berlinbe utazik, hogy találkozzon Olaf Scholz német kancellárral. Zelenszkij szerdán Horvátországban járt, és a tervek szerint pénteken Ferenc pápával találkozik. 

- Egy orosz ballisztikus rakéta csapása egy Odessza megyei kikötőre hat ember halálát okozta, 11 másik pedig megsebesült szerdán - közölték a hatóságok. A támadás a régió kormányzója, Oleg Kiper szerint egy Panama zászlaja alatt közlekedő polgári konténerhajót ért.

Az elmúlt négy napban ez már a harmadik támadás egy civil hajó ellen.

- Nagy-Britannia csütörtökön elindította a Kereskedelmi Szankciók Végrehajtási Hivatalát (OTSI), amely új hatáskörrel rendelkezik az Oroszországba irányuló exportszolgáltatásokra vonatkozó korlátozásokat be nem tartó vállalatok megbüntetésére.

A kormány közölte, hogy az OTSI hatáskörrel rendelkezik majd a szankciókat megsértő vállalatok megbírságolására, és arra is felhatalmazást kap, hogy nyilvánosságra hozza a szankciókat - lényegében „megnevezve és megszégyenítve” az érintett cégeket.