Háború: hatalmas csapássorozatot mértek egy ukrán városra

Hírek2024. júl. 13.D.J.

Ez történt az ukrán háború 870-dik napján:

- Az orosz erők "tömeges ágyúzást" hajtottak végre Herszon városában - közölte pénteken a regionális katonai közigazgatás vezetője. A támadás a központi Dnyipro kerületet vette célba, és körülbelül egy órán át tartott - közölte Roman Mrocsko a Telegramon.

Csodával határos módon senki sem sérült meg.

A bejegyzésben összeomlott és súlyosan megrongálódott épületekről készült felvételek szerepeltek. Mrochko elmondta, hogy az infrastruktúrában keletkezett károk miatt a vízellátás is sérülhetett a környéken, de a helyreállítási munkálatok folyamatban vannak.

- Az ukrán légvédelem öt cirkálórakétát és 11 drónt lőtt le, amelyek Ukrajna városait vették célba - közölte az ország légierejének parancsnoka. A rakétákat a dél-oroszországi Szaratov régióból lőtték ki, és az ukrajnai Hmelnyickij, Szumi és Cserkaszij régiók felett lőtték le őket - közölte Mykola Oleszcsuk altábornagy. Hozzátette, hogy összesen 19 drónt lőttek ki az oroszok és 11-et szedtek le Mykolaiv, Kijev, Vinnyica, Hmelnyickij, Herszon és Szumi felett.

Elmondása szerint a maradék nyolc drón elveszett, de valószínűleg csak áldrónok voltak, amelyek célja a légvédelem túlterhelése volt.

- Három civil megsérült egy akna miatt a kelet-ukrajnai Harkiv régióban. A regionális katonai adminisztráció közölte, hogy az eset Sztarica faluban történt, mintegy 46 kilométerre Harkiv városától és néhány kilométerre az orosz határtól. A sebesültek között két 18 és 63 éves férfi és egy 43 éves nő van. A közigazgatás más nyilatkozatai arra figyelmeztettek, hogy az orosz határ mentén más területeken is aknamentesítésre kerül sor.

- Az orosz védelmi miniszter és amerikai kollégája telefonbeszélgetést folytatott, amelyen megvitatták az "esetleges eszkaláció" kockázatának csökkentését - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. Az Andrej Belousov és Lloyd Austin közötti hívás, amelyet Moszkva kezdeményezett, akkor történt, amikor a két fél között a feszültség a Washington által tervezett németországi nagy hatótávolságú rakéták telepítése miatt fellángolt,

és a Kreml figyelmeztetett, hogy ez a döntés a hidegháborúhoz hasonló konfrontációhoz való visszatérést jelentheti.

- Az ukrán külügyminisztérium pénteken visszautasította egy orosz tisztviselő azon állítását, miszerint Kijev az ország saját vízierőművei elleni támadások megrendezését tervezi, hogy Oroszországot okolja a támadásért.

A minisztérium a kijelentést újabb megfélemlítési taktikának minősítette, amelynek célja a félrevezetés.

- Ukrajna legfőbb ügyésze felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy vonja felelősségre Oroszországot egy kijevi gyermekkórház elleni hétfői rakétacsapás miatt.

- A Kreml figyelmeztetett, hogy a nyugati országok bármilyen döntése, amely lehetővé tenné, hogy Ukrajna az általuk szállított fegyverekkel további csapásokat mérjen orosz területekre, "veszélyes eszkalációt" jelentene. "A lényeg az, hogy ezek a rakéták már most is a mi területünket találják el" - mondta pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Ami a távolság növelését illeti, ez puszta provokáció - a feszültség újabb, nagyon veszélyes eszkalációja". A fegyverek használata jelenleg az Ukrajna ellen támadást indító orosz erők és állások elleni csapásokra korlátozódik,

de a világ több vezetője, köztük Jens Stoltenberg NATO-főnök és Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta, hogy a korlátozásokat enyhíteni kellene.

- Oroszország döntése, hogy új frontot nyit Harkiv térségében, azt eredményezte, hogy az átlagos napi áldozatok száma elérte a legmagasabb szintet a konfliktus kezdete óta - közölte a brit védelmi minisztérium. Az X-en közzétett legutóbbi hírszerzési frissítés szerint ez a szám májusban 1262, júniusban pedig 1162 volt. Az áldozatok száma a következő két hónapban is hasonlóan magas maradhat, mivel Oroszország megpróbál nyomást gyakorolni az ukrán állásokra - áll a közleményben.