Trump pártja tud egyáltalán nyerni? - Óriási bajban vannak

Elemzések2022. nov. 15.D.J.

Bár egy hét telt el az amerikai félidős választások óta még mindig nem született meg a végeredmény. Annyi biztos, hogy a republikánusok alaposan leszerepeltek.

A szimpatizánsok heteket át „vörös hullámról” vagyis republikánus tarolásról beszéltek és még a közvélemény-kutatások is egyértelmű alsóházi győzelmet jósoltak az ellenzéknek. Mégis ahogy a feldolgozottság aránya nőtt egyre világosabb lett, hogy a párt támogatottsága jócskán elmarad a várakozásoktól.

A felsőházat vagyis a Szenátust elbukták a republikánusok, az alsóházban pedig roppant szoros verseny alakult ki. A Képviselőházban egyelőre a republikánusok 217 helyet, a demokraták pedig 205-öt szereztek meg. Még 13 hely sorsa nem dőlt el. A republikánusoknak már csak egy hely kell a többség megszerzéséhez. Bár a republikánus győzelem már borítékolható, mindössze pár fős többségre számíthatnak. 

Pedig a pálya annyira nekik kedvezett, hogy úgy tűnt kész a terep a földrengésszerű változásokra.

Hisz Joe Biden elnököt az amerikaiak többsége nem támogatja. A felmérések szerint túlnyomórészt még saját szimpatizánsai is úgy gondolják, hogy 2024-ben vissza kéne vonulnia.

Mivel a nyilvános szerepléseinél rendszeresen zavarosan fogalmaz, az utóbbi időben megszokottá eljárássá vált, hogy a Fehér Ház a beszédei után hivatalos nyilatkozatban tisztázza, hogy az elnök miről beszélt. Mint amikor Biden közölte, hogy rákban szenved, Washington pedig később igyekezett korrigálni, mivel az elnök már egészséges.

Az is a demokraták ellen szólt, hogy Biden választási ígéreteinek a jó részéből semmi nem lett.

A politikai színtéren sarkalatos pontnak számít a minimáljövedelem, amelyet szövetségi szinten 2009 óta nem emeltek meg. Biden megígérte, hogy az órabér alsó határát 7,25-ről 15 dollárra fogja emelni. Ám mostanra kiderült, hogy erre a mostani a ciklusban hiába várnak az amerikaiak.

Mindennek tetejébe az USA is megérzi a globális válság hatásait. Gazdasági problémák esetén pedig Amerikában rendszerint óriásit nő az ellenzék támogatottsága.  Most viszont nem ez történt. Ráadásul a félidős választásokon rendszerint a kormányon lévő párt rosszul szerepel.

Egy komoly győzelem kellett volna a republikánusoknak ahhoz, hogy magabiztosan fordulhassanak rá a 2024-es elnökválasztásra.

Az ellenzéki pártot támogató egyik szervezet a Republican Main Street Partnership vezetője Sarah Chamberlain szerint a probléma egyik gyökere, hogy a jelöltjeik nem voltak elég jók. A párt szerinte jobban járt volna több körzetben is, ha nem Trump emberei mögé állnak be,

akik nem bírtak kellő politikai tapasztalattal és sokszor az egyetlen ismérvük az volt, hogy oda vannak a volt elnökért.

A republikánus párton mindenesetre már látszanak a töredezés jelei. Joshua Hawley, Missouri állam szenátora például nyilvánosan is kijelentette: nem szeretné, ha Mitch McConnell lenne továbbra is a párt szenátusi frakcióvezetője. Hawley szerint: „A régi párt meghalt. Ideje eltemetni. Valami újat kéne építeni.”

Egy másik szenátor Rick Scott szerint komoly probléma, hogy a Republikánus Pártnak nincsen igazán programja. Az egyetlen üzenetük, hogy a demokraták borzasztóak ezért ellenük kell szavazni, de láthatóan ez a stratégia nem elég erős.

Bár a pártvezetést általában is rengeteg kritika éri belülről, a legtöbben most Trumpnak mennek neki.

Pat Toomey szenátor például úgy fogalmazott:

A pártnak szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy ha a Donald Trumphoz való hűség az elsődleges kritérium a jelöltek kiválasztásánál, akkor valószínűleg nem fogunk jól járni.