Több mint 30 ezer orosz katonát vontak ki Herszonból

Hírek2022. nov. 13.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Megsemmisítettek egy légi fegyvereket tároló ukrán arzenált a Cserkaszi megyei Dubiivka községben orosz precíziós levegő-föld rakéták - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy több mint 30 ezer katonát és mintegy ötezer egységnyi fegyverzetet és hadfelszerelés vont ki Herszon megyében a Dnyeper nyugati partjáról.A donyecki hatóságok szerint az ukrán tüzérség az elmúlt nap folyamán 56 alkalommal lőtte a régi területét többek között HIMARS- és Grad-rakétákat bevetve.

Az orosz csapatok a donyecki régióban elfoglalták Majorszk falut, más frontszakaszokon pedig visszaverték az ukrán támadásokat.

Mint mondta, Kupjanszk irányában az elmúlt nap folyamán az ukrán hadsereg 110 embert, két harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és hat járművet, Liman irányában több mint 70 embert, harckocsit, három páncélozott harcjárművet és két járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint 60 embert, egy páncélozott személyszállító járművet, két lőszerszállító járművet és három kisteherautót veszített.

A hadijelentés értelmében az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők 62 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 183 területen élőerő- és hadfelszerelés-összpontosításra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es légvédelmi radarállomást, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarját, három amerikai gyártmányú M777-es tarackot, mintegy 30 külföldi kiképzővel és "zsoldossal" együtt.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig hat drónt és 13 sorozatvető-, köztük 10 HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 176 helikoptert, 2498 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6569 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 887 sorozatvetőt, 3577 tüzérségi löveget és aknavető eszközt, valamint 7202 speciális katonai járművet veszítettek.Vlagyimir Leontyev, a Herszon megyei Nova Kahovka város elöljárója TASZSZ-nak azt mondta, hogy a kahovkai vízerőműben "grandiózus károk" keletkeztek az ukrán ágyúzás következtében, amelyek kijavítása egy évbe vagy még többe fog telni. Az erőmű lerombolása esetén Leontyev szerint víz alá kerül Dnyiprjani, Korszunka, Kazacsji Lageri és több más település, több tízezer embert fenyeget katasztrófa.