Háború: heves harcok dúlnak Oroszországban

Hírek2024. okt. 13.D.J.

Ez történt az ukrán háború 962-dik napján:

- Volodimir Zelenszkij szombaton azt mondta, hogy az orosz erők megpróbálták kiszorítani az ukrán csapatokat az oroszországi Kurszk határvidékéről, de a kijevi erők tartják a pozícióikat. Ezzel szemben az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy erői visszafoglaltak két falut a határ menti Kurszk térségében. Zelenszkij korábban elismerte, hogy azért is nyomultak be Kurszkba, hogy Moszkva csapatokat vonjon el a kelet-ukrajnai frontról.

- Az ukrán hadsereg vezérkara késő esti jelentésében 47 összecsapásról számolt be Kurakhove környékén és további 27 összecsapásról az északnyugatra fekvő Pokrovszk szektorban. Ez azt követően történt, hogy az orosz védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy elfoglalták a Kurakhove városához közeli víztározónál fekvő Osztrovszke falut.

Ukrajna nem ismerte el a település elvesztését, viszont katonai bloggerek orosz előrenyomulásról számoltak be a térségben.

- Ukrán katonai toborzó tisztek razziát tartottak Kijevben éttermekben, bárokban és egy koncertteremben, ellenőrizve a katonai regisztrációs okmányokat. A helyi média szombaton arról számolt be, hogy a tisztek elfogták az Okean Elzy ukrán rockegyüttes koncertjéről távozó férfiakat, és néhányukat őrizetbe vették.

Szokatlan, hogy ilyen razziákra kerül sor a fővárosban, és ez azt tükrözi, hogy Ukrajnának égető szüksége van friss újoncokra. A jelentések szerint más városok klubjaiban és éttermeiben is tartottak razziákat. Minden 25-60 év közötti ukrán férfi sorozásra jogosult, és a 18-60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot.

- A Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás túlélőinek szervezete, amely Nobel-békedíjat kapott, arra figyelmeztetett, hogy a nukleáris háború kockázata növekszik. „A nemzetközi helyzet fokozatosan romlik” - mondta Shigemitsu Tanaka, az 1945-ös nagaszaki amerikai csapás egyik túlélője, a Nihon Hidankyo csoport társvezetője. Vlagyimir Putyin a múlt hónapban jelezte, hogy Moszkva fontolóra veszi, hogy atomfegyverrel válaszol, ha

az USA és szövetségesei megengedik Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú nyugati rakétákkal támadja Oroszországot.

- Az ukrán hadsereg szombaton közölte, hogy csapást mért egy orosz ellenőrzés alatt álló olajterminálra, amely üzemanyagot biztosít Oroszország háborús erőfeszítéseihez. Az orosz állami média arról számolt be, hogy a Rovenkij városához közeli terminált egy ukrán drón támadta meg.

- Az orosz mentőszolgálat közölte, hogy ellenőrzés alá vontak egy hatalmas tüzet az Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten lévő Feodoszija olajterminálon, amely hat napon át égett, miután Ukrajna megtámadta - jelentette a Ria Novosztyi állami hírügynökség.

- Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy légvédelmi rendszerei 47 ukrán drónt fogtak el és semmisítettek meg szombatra virradó éjszaka: 17-et a krasznodari terület felett, 16-ot az Azovi-tenger felett, 12-öt a kurszki terület felett és kettőt a belgorodi terület felett, amelyek mindegyike Ukrajnával határos. Vjacseszlav Gladkov, Belgorod kormányzója szombaton közölte, hogy

az előző 24 órában egy ember meghalt és 14 megsebesült az ukrán ágyúzásban és dróntámadásokban.

- Ukrajnában az ország légiereje közölte, hogy a légvédelem az éjszaka folyamán az Ukrajna ellen indított 28 drónból 24-et lelőtt.