Háború: Hiperszonikus rakétákat vetettek be az oroszok, súlyos veszteségek az ukránoknál

Hírek2024. jún. 27.MTI

Tengeri indítású, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétával, valamint drónokkal mért az orosz haderő csoportos csapást olyan ukrán repülőterekre, amely a tervek szerint nyugati repülőgépek fogadására fognak szolgálni - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben hét ukrán ellenrohamot vertek vissza a donyecki régióban.

Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg négy tüzérségi lőszerraktárt, az amerikai HIMARS rakétarendszer három indítóállását, két MiG-29-es repülőgépet, hat páncélozott harcjárművet, négy amerikai M777-es és egy M198-as, valamint négy brit FH-70-es vontatott tarackot, két Patriot légvédelmi rakétát, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 62 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 23 ezernél is több katonai járművet vesztett, az orosz légvédelem által lelőtt drónok száma pedig a 26700-at is meghaladta.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke csütörtökön a Szentpétervári Nemzetközi Jogászfórumon közölte, hogy több mint 30 ezer honosított migránst vettek katonai nyilvántartásba Oroszországban, akik közül mintegy 10 ezren a "különleges hadművelet" övezetébe kerültek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója bejelentette, hogy a kikötővárosban mintegy 600 új óvóhelyet fognak létrehozni, felülvizsgálják a támadásra figyelmeztető rendszer üzemelteltetését, a tömegközlekedési eszközöket pedig elsősegélycsomagokkal látják el.

Az elöljáró szerint a szevasztopoli strandok bezárását nem tervezik, de néhánynak a használatát fel kell függeszteni. A helyi hatóságok csütörtökön közölték, hogy az Ucskujevka parknál, amelyet vasárnap rakétacsapás ért, a búvárok több fel nem robbant kazettás töltetet emeltek ki a tengerből.

Az ukrán rakétatámadás következtében négy ember - köztük két gyermek - életét vesztette, 153-an pedig megsebesültek.