Háború: húsdaráló lett a keleti front - orosz holttestek borítják a mezőket

Hírek2023. nov. 24.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 638-dik napján:

- Oroszország "hullámokban" küldi katonáit a körülzárt ukrán Avdijivka város felé, és hatalmas veszteségeket szenvednek az ostromban - állítják ukrán katonák.

"A mezők csak úgy hemzsegnek a hulláktól" - mondta az AFP-nek Olekszandr, a 47. gépesített dandár egyik vezetője. Mint hozzátette: "Folyamatos támadásokkal próbálják kimeríteni a védelmi vonalainkat.”

- Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége az elmúlt nap során mintegy 1130-al nőtt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett húsz orosz harckocsit,

33 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 15 drónt.

- Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon arról adott hírt, hogy az oroszok kazettás lövedékeket lőttek ki a déli Herszon megyében lévő Csornobajivka településre, az előzetes információk szerint három helyi lakos életét vesztette, és négy megsebesült.

- Az ukrán védelmi minisztérium bejelentette, hogy felgyorsította az új típusú fegyverek szállítását a hadseregnek.

- Hálaadáskor az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij megköszönte az Egyesült Államok támogatását, mondván, hogy "az amerikai támogatásnak és vezetésnek köszönhetően ukrán életek milliói menekültek meg".

- Az ukrán termények nagy része túlnyomórészt jó állapotban vágott neki a téli szezonnak - idézték az APK-Inform elemzői az állami időjárás-előrejelzőt.

- Ukrajna közölte, hogy nem tud elegendő villamos energiát termelni a növekvő fűtési igény kielégítésére, és a szomszédos uniós országokhoz fordul segítségért, miközben attól tart, hogy az oroszok csapásokat mérnek az energetikai létesítményekre.

- A brit védelmi minisztérium jelentése szerint a volt Wagner zsoldos katonák egy csoportját hivatalosan is elismerték orosz katonai veteránokként, miután találgatások folytak arról, hogyan fognak velük bánni az Oroszország elleni lázadásukat és vezetőjük halálát követően.

- Az ukrán pénzügyminisztérium sajtószolgálata közölte, hogy Ukrajna 400 millió dollár kedvezményes hitelt kapott Nagy-Britanniától a szociális kiadások fedezésére.

A finanszírozást az ukrán állami költségvetés azon kiadásainak részleges kompenzálására fordítják, amelyek az egészségügyi dolgozók nyugdíjának és bérének visszatérítése során merültek fel az egészségügyi garanciaprogram keretében.