Pattanásig feszült a helyzet az orosz-finn határon

Hírek2023. nov. 23.F. T.

Finnország lassan az összes határátkelőt lezárja Oroszország felől, mivel az utóbbi időben rengeteg menedékkérő jelent meg. A finnek szerint az oroszok szállítják az alulöltözött, sokszor biciklin érkező jemenieket és afgánokat.

Finnország már korábban lezárt orosz határán a meglévő 8-ból 4 határátkelőt, mégpedig a dél szakaszon lévőket. A lépést azzal indokolták, hogy hirtelen megnövekedett az érkező menedékkérők száma, és minden jel arra mutat, hogy az orosz hatóságok odaszállítják őket.

Egyúttal jelezték, hogy ha szükséges, a többi határátkelőt is lezárják.

Most ennek is eljött az ideje: a Bloomberg szerint a finn miniszterelnök bejelentette, hogy november 25-től már csak egyetlen, a legészakibb, lappföldi határátkelő marad nyitva, de ha ott is tömegesen megjelennek a migránsok, azt is lezárják, és akkor teljesen megszűnik az átkelés az új Nato-tag Finnország és Oroszország hosszú határán, igazi vasfüggöny ereszkedik le.

A finn tájékoztatás szerint az északabbi átkelőkön is tömegesen jelentek meg a menedékkérők, igencsak alulöltözve a zord téli időben, ami a sarkkörön ilyenkor már jellemző, sokszor biciklivel, sőt, gyerekbiciklivel.

A finnek szerint ez nem életszerű: Oroszországon belül ígynem tehettek meg hosszabb távot a kietlen távoli északon, nyilvánvaló, hogy odaszállítják őket, és úgy küldik őket a finn oldalra, hogy kellemetlen legyen az alulöltözött emberek visszaküldése, vagy akár csak várakoztatása.Finnország így úgy döntött, hogy a migránsok küldése egy Moszkva által szervezett hibrid művelet, amely nemzetbiztonsági kockázatot jelent Finnországnak, ezért kénytelenek lezárni a határokat.