Háború: itt a fordulópont - az ukrán haderő ezután sokkal ütőképesebb lesz

Hírek2023. jan. 25.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 335-dik napján:

- Berlin engedett a hatalmas nemzetközi és hazai nyomásnak: német gyártású Leopard 2-es tankokat küldenek Ukrajnába, illetve jóváhagyják, hogy más országok is hasonlóan tegyenek - írta meg a Reuters. A hivatalos bejelentésre a várakozások szerint szerdán kerül sor.

- A Leopard harckocsik Ukrajnába szállítása nem tesz majd jót az orosz-német kapcsolatoknak - figyelmeztetett Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak nyilatkozva. "Az ilyen szállítások nem sok jót ígérnek a kapcsolatok jövőjét tekintve. Minden bizonnyal nyomot hagynak majd e kapcsolatok jövőjén" - jelentette ki a Kreml szóvivője.

- A kijevi vezetés további nemzetközi fegyveres támogatását sürgette az amerikai szövetségi törvényhozás Ukrajnában járt küldöttségét vezető Lindsey Graham republikánus szenátor keddi sajtótájékoztatóján. A politikus a múlt heti látogatást összegezve úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai háború fordulóponthoz érkezett, amelyben a harckocsik központi kérdéssé váltak.

- Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok készen áll egy olyan folyamat elindítására, amelynek a végén több tucat M1 Abrams harckocsit küldenek Ukrajnába – jelentette az amerikai média.

- Orosz-üzbég gázipari együttműködési útiterv-megállapodást írt alá Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke és Zsurabek Mirzamahmudov üzbég energiaügyi miniszter - közölte kedden az orosz gázipari holding.

- Ukrajnának elegendő szén- és gáztartaléka van a tél hátralévő hónapjaira, annak ellenére, hogy ismételten orosz csapások támadják az energiarendszerét – mondta Denisz Smihal miniszterelnök.

- Oroszország több mint háromszor annyi, a Patriotokkal egyenértékű légvédelmi rakétát gyárt, mint amennyit az Egyesült Államok - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Novo-Ogarjovóban.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzéseinek eredménye negatív volt, nem találtak katonai felszerelést az ukrajnai nukleáris létesítményekben - jelentette ki Rafael Grossi, a szervezet főigazgatója kedden az Európai Parlament külügyi bizottságának meghallgatásán. Grossi cáfolta az orosz Külső Hírszerző Szolgálat hétfői bejelentését, miszerint Ukrajna atomerőművek területén tárol nyugati országoktól kapott rakétákat és tüzérségi lőszert.

- Sauli Niinistö finn elnök kedden előre be nem jelentett látogatásra érkezett Ukrajnába, tárgyalásai középpontjában a háború sújtotta kelet-európai ország további katonai célú támogatása állt - jelentette a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

- Az orosz fegyveres erők Donyeck környéki előrenyomulásáról és egy meghiúsult ukrán Dnyeper-átkelési kísérletről számoltak be kedden orosz források. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében folytatódott az orosz előrenyomulás, valamint Sziverszk környékén összehangolt csapások érték az ukrán 25. ejtőernyős rohamdandár egységeit.

- Meghalt két brit állampolgár Ukrajna keleti térségében - közölték kedden az áldozatok családtagjai. Akkor vesztették életüket, amikor a Donyeck megyei Szoledar városából próbáltak helyi lakosokat evakuálni.