Háború: az oroszok nyomulnak tovább - újabb települések kerültek a kezükre

Hírek2023. jan. 24.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 334-dik napján:

- A donyecki régióban lévő, ostromlott Bahmuthoz közeli két település, Dvoriccsja és Krasznopillja község elfoglalásáról tettek hétfőn bejelentést az orosz katonai hatóságok.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az önkéntes rohamosztagok légi és tüzérségi támogatással vették be Krasznopillját, az előrenyomulás közben megsemmisítve több mint hatvan ukrán katonát, két páncélozott harcjárművet,

három egyéb járművet, két Mszta-B önjáró és két D-30-as vontatott tarackot, valamint egy AN/TPQ-50-es ellentűzradart.

- Az orosz erők az elszenvedett jelentős veszteségük ellenére folytatták a támadóműveleteket Donyeck megyében Bahmut és Avgyijivka települések irányba azzal a céllal, hogy elfoglalják az egész donyecki régiót - közölte hétfő esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar. A jelentés szerint a nap folyamán az orosz erők négy rakéta- és légicsapást indítottak ukrajnai települések ellen, továbbá 24-szer támadtak rakéta-sorozatvetőkkel.

Az ukrán légierő öt csapást mért ellenséges területekre.

- Gyakorlatilag az egész Nyugat áll szemben Oroszországgal az ukrajnai "különleges hadműveletben" - jelentette ki Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke. Kitért rá, hogy a helyzet stabilizálása, az új területek védelme és a támadó műveletek végrehajtása érdekében a vezérkarnak részleges mozgósítást kellett végrehajtania.

- Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn politikai megállapodást értek el az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás hetedik részletéről, amely 500 millió eurót biztosít Kijevnek és további 45 millió eurót az uniós katonai misszió által kiképzés alatt álló ukrán erőknek - jelentette be Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos.

- Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz erők továbbra is „súlyos veszteségeket szenvednek el”.

- Nemkívánatos szervezetnek nyilvánította az amerikai Andrej Szaharov Alapítványt hétfőn az orosz főügyészség. A The Andrei Sakharov Foundation honlapja szerint 1989-ben alapult a szervezet, célja pedig Andrej Szaharov 1975-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett szovjet magfizikus és emberi jogi aktivista örökségének megőrzése.

- Csehországban 2022 végén 636 282 ukrán állampolgár tartózkodott hivatalos engedéllyel. Két éve, 2021 végén, a Csehországban legálisan tartózkodó ukránok száma 200 ezer körül volt. A nagyarányú növekedés az orosz-ukrán háborúval áll összefüggésben - jelentette ki hétfőn Martin Vondrásek, országos rendőrfőkapitány.

- A német gazdaságnak 175 milliárd euró kárt okoz Oroszország Ukrajna elleni háborúja az idén az ország egyik legtekintélyesebb gazdaságkutató intézete, a kölni IW hétfőn ismertetett számításai szerint.

- Az orosz elnök környezetének kijelentései arról, hogy Oroszország nagy háborúra készül, megtámadhatja akár Lemberget is, és általában elvághatja Ukrajnát Európától, nem más, mint információs háború, az ukrán fegyveres erők pedig készen állnak minden ténylegesen lehetséges forgatókönyvre - jelentette ki Vadim Szkibickij dandártábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének helyettese.

Szkibickij kifejezte meggyőződését, hogy további mozgósítások is várhatók Oroszországban. Kiemelte ugyanakkor, hogy már nincs elég fegyver az új alakulatok számára.

- Berlin nem akadályozná Leopard típusú exportált német harckocsik továbbadását Ukrajnának - mondta a német külügyminiszter.

- Annalena Baerbock német hírportálok jelentései szerint az LCI francia hírtelevíziónak vasárnap este nyilatkozva kiemelte, hogy nem érkezett még kérés a szövetségi kormányhoz külföldön értékesített Leopard harckocsik Ukrajnába szállításáról, de ha érkezne, akkor "nem állnánk a kezdeményezés útjába".

- Németország megkezdte Patriot légvédelmi rendszereinek áthelyezését Lengyelországba, közel az ukrán határhoz, ahol a kósza rakétacsapások megakadályozására vetik be őket. Berlin három Patriot egységének lengyelországi telepítésére tett ajánlatot azután, hogy két embert megölt egy eltévedt ukrán rakéta még novemberben.