Háború: katasztrófa állhat a küszöbön - óriási orosz támadás indulhat

Hírek2024. máj. 18.D.J.

Ez történt az ukrán háború 814-dik napján:

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy az orosz offenzíva az északkeleti Harkiv régióban ebben a hónapban csak az "első hullám" lehet, és az orosz csapatok célba vehetik Harkiv városát. "Józanoknak kell lennünk és meg kell értenünk, hogy egyre mélyebbre hatolnak a területünkön " - mondta Zelenszkij pénteken az AFP-nek adott interjújában.

Az orosz erők "meg akarják támadni" a várost, Ukrajna egyik legnagyobb városát, bár tisztában vannak vele, hogy ez "nagyon nehéz" lenne - tette hozzá.

- Zelenszkij szerint a helyzet a térségben, ahol Oroszország több határ menti falut is elfoglalt, "ellenőrzött", de "nem stabilizálódott", miután Ukrajna erősítést küldött. Az elnök elmondta, hogy az orosz csapatok 5-10 kilométerre hatoltak be az északkeleti határ mentén, mielőtt az ukrán erők megállították őket.

- Oroszország pénteken újabb csapásokat mért Harkivra, amelyekben legalább három ember meghalt és 28-an megsebesültek - közölte a város polgármestere, Igor Terehov. A harkivi területi kormányzó, Oleg Szinegubov azt mondta, hogy az orosz erők megpróbálják bekeríteni Vovcsanszkot, egy szinte kihalt várost a határ közelében.

- Vlagyimir Putyin szerint a Harkiv térségében előrenyomuló orosz erők "ütközőzónát" hoznak létre az orosz határ menti régiók védelmére, de Harkiv városának elfoglalása nem része Moszkva jelenlegi tervének. Az orosz elnök, aki a megjegyzéseket egy kínai állami látogatása során tartott sajtótájékoztatón tette, azt mondta, hogy a Harkiv régióba való újabb előrenyomulás

válasz volt az orosz határ menti régiók, például Belgorod ukrán ágyúzására.

- Egy ukrán dróntámadásban egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült Belgorod térségében - közölte pénteken a térség kormányzója, Vjacseszlav Gladkov. Az orosz védelmi minisztérium később arról számolt be, hogy a légvédelmi egységek elfogtak és megsemmisítettek 14 Ukrajnából származó rakétát. A Krím ellen pénteken kora reggel végrehajtott nagy erejű ukrán dróntámadás áramkimaradást okozott Szevasztopol városában, és lángba borított egy finomítót.

- Zelenszkij elismerte, hogy az ukrán hadseregnek több katonára van szüksége a hadsereg moráljának növelése érdekében. "Szükségünk van a tartalékosok feltöltésére... Számos [dandár] üres" - mondta az elnök. Sok ukrán katona már több mint két éve harcol anélkül, hogy leszerelésre lenne lehetőség. A hadsereg nehezen toboroz, miközben a harcosok egyre kimerültebbek és dühösebbek a rotáció hiánya miatt.

"Ezt meg kell tennünk, hogy a fiúknak normális rotációjuk legyen. Akkor javul a moráljuk" - mondta Zelenszkij.

- Zelenszkij több mint száz repülőgépet kért az orosz légierő ellen. "Annak érdekében, hogy Oroszország ne legyen légi fölényben, a flottánknak 120-130 modern repülőgéppel kellene rendelkeznie ... hogy megvédjük az eget 300 [orosz] repülőgéppel szemben" - mondta.

- Putyin arra törekszik, hogy a tömeges migráció fenyegetését fegyverként használja fel Európa megosztására és meggyengítésére - mondta pénteken Kaja Kallas észt miniszterelnök.

"Ellenfeleink tudják, hogy a migráció a sebezhetőségünk" - mondta.