Háború: "katasztrófális" napra ébredt Ukrajna - a háború végkimenetele lehet a tét

Hírek2023. dec. 7.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 651-dik napján:

- Az amerikai szenátus republikánus képviselői megakadályozták az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás jóváhagyását. A 110 milliárd dolláros csomag eredetileg 61 milliárd dollárt juttatott volna Ukrajnának

A szavazás növeli annak valószínűségét, hogy a kongresszus nem hagyja jóvá az év vége előtt az Ukrajnának szánt további támogatásokat, miközben a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek égető szüksége lenne rájuk.

A Fehér Ház illetékese rámutatott, hogy a jelenlegi források az év végéig elégségesek Ukrajna támogatásának folytatásához, de a kért kongresszusi jóváhagyás elmaradása "katasztrofális lehet".

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna katonai és pénzügyi támogatásának elakadása közelebb hozza-e a béketárgyalásokat, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője John Kirby úgy reagált:

"nem a békéhez, hanem a vereséghez" visz közelebb.

- Zelenszkij elmondta a G7 vezetőinek, hogy Oroszország fokozta a nyomást a frontvonalakon, és figyelmeztetett, hogy Moszkva arra számít, hogy a nyugati egység jövőre "összeomlik".

- Ukrajna azt állítja, hogy lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászgépet a Fekete-tenger felett, a Kígyó-sziget közelében.

- Holtan találták Ilja Kiva volt ukrán ellenzéki parlamenti képviselőt a moszkvai régióban lévő Ogyincovo közelében szerda délután. A politikust a Rosszija 1 televízió tudósítása szerint arccal a hóban találták meg, a fején lőtt sebbel, Szuponyevo községben, egy szállodánál. Az ügyben a Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.

- Az Európai Bizottság négymillió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) finanszírozású programot indított tíz országban,

köztük Magyarországon az átmeneti védelmi státuszt élvező ukrán menekültek egészségügyi ellátásának javítására.

- Autóba rejtett robbantásos merényletben meghalt szerdán egy oroszok által támogatott politikus, aki az ukrajnai Luhanszk keleti régiójának megbízott törvényhozójaként tevékenykedett - közölték a nyomozók.

Oleg Popov, aki a Moszkva-barát luhanszki regionális parlament képviselőjeként szolgált, "egy autóban elhelyezett azonosítatlan eszköz felrobbantása után" vesztette életét - közölte az orosz Nyomozó Bizottság.

- Az Egyesült Államok háborús bűnökkel vádol négy orosz katonát, akik állítólag tavaly elraboltak és megkínoztak egy amerikai állampolgárt, aki Dél-Ukrajnában élt - derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokból.

- A G7 vezetői megállapodtak abban, hogy a jövő évtől korlátozzák az orosz gyémántimportot a Moszkva elleni szankciók szigorításával.