Háború: Kijev folyamatosan támadás alatt áll

Hírek2023. máj. 9.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 439-dik napján:

- Kijevet az elmúlt egy hétben támadások sorozata érte. Ezúttal legalább öten megsebesültek a főváros elleni orosz csapásokban - közölték a város illetékesei. Kijev polgármestere azt mondta, hogy Oroszország 60 iráni gyártmányú kamikaze drónt lőtt ki hétfő hajnalban, köztük 36-ot Kijevre, és mindegyiket lelőtték.

A törmelék azonban épületekbe csapódott, ami miatt legalább öt ember megsérült.

- Felfüggeszti a Frontex annak a lengyel repülőgépnek a részvételét a fekete-tengeri missziójában, amelyet a minap veszélyesen megközelített egy SU-35 orosz vadászgép - közölte hétfőn az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége.

- Egy éjszakai orosz rakétacsapás tönkretette a Vöröskereszt segélyeket őrző raktárát Odesszában.

- Oroszország gyakorlatilag leállította a május 18-án lejáró fekete-tengeri gabona-megállapodást azáltal, hogy megtagadta a bejövő hajók regisztrációját – közölte az ukrán kormány.

- Körülbelül 100 ezer orosz katona halt meg a Bahmut elfoglalásáért vívott csatában – állítja egy ukrán tábornok.

- Úgy tűnik, hogy az orosz Wagner zsoldoscsoport elvetette azt a korábbi tervet, hogy kivonulnak Bahmutból. Az indoklás szerint Moszkva több fegyvert ígért nekik.

- Összesen 1679 embert, köztük 660 gyereket evakuáltak a Zaporizzsja atomerőmű közelében lévő területekről – közölték oroszbarát tisztviselők.

- Az éjszaki orosz támadás után a mentést végzők hétfőn kiemeltek egy holttestet és egy sérültet a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai régióban egy ház romjai alól - közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat megyei részlege.

- Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók beszámolóiból készített összeállításában azt írta, hogy az elmúlt nap során az orosz erők Ukrajna tíz régióját lőtték, a támadásokban három civil vesztette életét és 28 sérült meg. Az orosz erők 127 településre nyitottak tüzet különféle típusú fegyverekkel.

- Az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat arról tájékoztatott, hogy az orosz drónok éjszakai támadása nem okozott kárt a fő energetikai infrastruktúrában.

- Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat május 9-én, az Európa-napon Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy megbeszélést folytasson Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel - közölte hétfőn Eric Mamer, a brüsszeli testület szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy a látogatás az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok összes területére összpontosít, és célja, hogy megerősítse az EU "megingathatatlan" támogatását.

- Az orosz csapások nyolc embert, köztük egy kilencéves kisfiút megsebesítettek a Herszon régió két falujában.