Háború: Kijev most roppant dühös - Oroszország egyre több segítséget kap külföldről

Hírek16 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 963-dik napján:

- Volodimir Zelenszkij vasárnap azzal vádolta Észak-Koreát, hogy katonai személyzetet küldött az orosz hadseregnek, és ismét nagyobb támogatásra szólította fel a nyugatot „egy nagyobb háború” elkerülése érdekében. „Egyre nagyobb szövetséget látunk Oroszország és az olyan rezsimek között, mint amilyen Észak-Korea is” - mondta Zelenszkij esti videóbeszédében. „Már nem csak a fegyverek átadásáról van szó. […] Észak-Koreából emberek kerülnek át a megszálló katonai erőkhöz”.

A múlt héten a dél-koreai védelmi miniszter azt mondta, hogy „nagy a valószínűsége” annak, hogy Észak-Korea csapatokat ad Oroszországnak. Valószínűleg igazak azok a hírek, amelyek szerint nemrég észak-koreai katonatisztek haltak meg egy orosz területre mért ukrán csapásban.

- Joe Biden a héten Németországba látogat - közölték berlini kormányzati források. A német média szerint az amerikai elnök pénteken Olaf Scholz kancellárral és Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnökkel találkozik, hogy megbeszéléseket folytasson, amelyek

várhatóan Ukrajnáról és a Közel-Keletről szólnak majd.

- Az Oroszország által bejelentett változtatások a nukleáris fegyverkezési politikában már régóta esedékesek voltak, és valószínűleg „lehűtik” a nyugati ellenségek lelkesedését - mondta Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő egy vasárnap megjelent interjúban.

- Ukrajna emberi jogi ombudsmanja felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy reagáljanak arra az állításra, miszerint több ukrán hadifoglyot kivégeztek az oroszországi Kurszk térségében, ahol Kijev augusztusban támadást indított.

- Siklóbombákkal mértek csapást az ukrán csapatokra az oroszországi Kurszk területén - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. Moszkva több mint két hónapja próbálja kiszorítani saját területéről az ukrán erőket.

- Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy erői ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Mikhailivka falut, ahonnan a fontos logisztikai központ, Pokrovszk felé nyomultak előre. Az ukrán hadsereg napi jelentésében közölte, hogy

csapatai 36 orosz támadást vertek vissza Pokrovszk térségében, köztük Mikhailivka közelében.

- Oroszország az éjszaka folyamán 68 drónt és négy rakétát indított ukrán területre - közölte vasárnap az ukrán légierő. Két ballisztikus rakéta Poltava és Odessza régiókba csapódott be, két Kh-59-es rakéta pedig Csernyihiv és Szumi térségét vette célba. Az ukrán légvédelmi egységek 31 drónt semmisítettek meg, míg 36-ot nem találtak, valószínűleg az ukrán elektronikus hadviselés fogta el őket - közölte a légierő.

- Moszkva légvédelmi egységei az éjszaka folyamán 13 ukrán drónt semmisítettek meg három Ukrajnával határos régió felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. Egyenként hat drónt lőttek le a belgorodi és a kurszki régió felett. Egy drónt a brjanszki térség felett semmisítettek meg.