Háború: Kijevben már éjjel-nappal üzemelnek az óvóhelyek

Hírek2023. jún. 3.Sz.A.

A folyamatos drón és rakétatámadások miatt el kellett rendelni Kijev óvóhelyeinek 24 órás nyitvatartását. A brit védelmi miniszter bejelentette, hogy támogatnák Ukrajna NATO-csatlakozását a háború lezárása után.

Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere elrendelte, hogy a főváros óvóhelyei a nap 24 órájában üzemeljenek, Kijevet rendszeresen rakétákkal és drónokkal támadja az orosz hadsereg. A legutóbbi, csütörtöki támadásban hárman – köztük egy gyerek - vesztették életüket egy rakéta lehulló roncsaitól, mert nem jutottak be egy lezárt óvóhelyre.- A csütörtöki rakétatámadásban kijevi 11 lakos is megsérült. Volodimir Zelenszkij elnök az eset után hanyagsággal vádolta meg a város vezetését - írja Guardian háborús összefoglalója.

- Megkezdődött az ukrán katonák kiképése az amerikai Abrams tankok vezetésére – jelentette be egy magasrangú amerikai katonai tisztviselő. A harckocsik azonban még nem állnak az ukrán haderő rendelkezésére a közelgő ellentámadás során, azokat majd később szállítják le Ukrajnának.

- Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy szövetségesekkel és Ukrajnával együtt egy igazságos és tartós” béketerv legfontosabb elemeiről egyeztetnek, hogy közös álláspontot alakítsanak ki.

- Washington más országokat is bátorít, hogy a konfliktust lezáró kezdeményezéssel álljanak elő, betartva az ENSZ alapokmányát, és tiszteletben tartva Ukrajna szuverenitását, területi integritását és függetlenségét.

- Ukrajna folytatja a gabonaexportot a Fekete-tengeren kialakított folyosón, még akkor is, ha Moszkva már nem támogatja a korábbi, gabonaexportról szóló megegyezést – jelentette be az ukrán mezőgazdaási minisztérium.

- Az orosz hadsereg ellenőrzése alatt álló Zaporizzsja régióban az Azov-tengeri Berdiasznk városát rakétákkal támadta az ukrán hadsereg pénteken. A várost már korábban elfoglalta az orosz hadsereg.

- Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-tagságát – jelentette be Ben Wallace brit védelmi miniszter,kiemelve, hogy ennek a politikai realitása lassítja a csatlakozást, mivel nem lehet olyan tagországot felvenni, amely háborúban áll.  Az ukrán elnök közölte, hogy Ukrajna addig nem lehet a NATO tagja, amíg tart a háború Oroszországgal.

- Ukrán támogatású orosz lázadó csoportok továbbra is harcolnak az Oroszországhoz tartozó Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva szerint már visszaverték a támadást.

Az Orosz Szabadság Légió az ukrán határ melletti faluban felvett videót tett közzé a harcokról a közösségi médiában. Belgorod kormányzója szerint két ember életét vesztette és ketten megsérültek az ukrán erők rakétatámadásai során.

- Két dróntámadás ért energia és üzemanyag raktárokat az orosz Szmolenszk régi nyugati részében .