Háború: Kijevet és Moszkvát is érte támadás az éjszaka során

Hírek2023. dec. 23.Sz.A./MTI

Ez történt a háború 668.napján.

Az ukrán légvédelem három orosz Su-34-es vadászbombázót lőtt le a dél-ukrajnai frontszakaszon – jelentette be Volodomir Zelenszkij ukrán elnök.

A támadást elemzők szerint amerikai Patriot rakétákkal hajthatták végre.

Az ukrán légvédelem 28 Sahed drónból 24-et semmisített meg egy éjszakai támadás-sorozat során.

A drónok a fővárost, egy infrastrukturális központot és egy gabonatárolót értek, továbbá Kijevben egy lakóépületet találtak el, ahol két ember kisebb sérüléseket szenvedett - írja a Guardian összefoglalója.

Orosz források szerint az orosz légvédelem Moszkvától délre öt ukrán drónt fogott el – jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

Oroszország nem egyezik bele, hogy nyugati országok elkobozzák a korábban zárolt orosz vagyonelemeket – mondta az orosz külügyminiszter-helyettes. Szergej Rjabkov szerint mindez elmérgesítené a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal.

Rjabkov még azt is kilátásba helyezte, hogy megtorlásként az orosz hatóságok nyugati vagyonelemeket zárolnának. Eddig hozzávetőleg 300 milliárd dollár értékben került zár alá orosz tulajdon a háború kezdete óta, ennek egy részét Ukrajna újjáépítésére fordítanák.

Oroszország kész azonnali választ adni az Egyesült Államoknak az Európában és az ázsiai-csendes-óceániai régióban történt rövid- és középhatóságú rakétatelepítéseire – mondta az orosz külügyminisztérium.

Hollandia 18 darab F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnának – számolt be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután Mark Rutte holland kormányfővel egyeztetett. 

A rendőrség letartóztatott egy magas rangú ukrán honvédelmi minisztériumi tisztviselőt, aki állítólag részt vett egy 36 millió eurós sikkasztásban, ahol tüzérségi aknák kerültek beszerzésre, a gyanú szerint a valós árnál drágábban.

Amerikai bejelentés szerint fokoznák a nyomást és szankciókat vezetnének be azokra a külföldi bankokra, amelyek Oroszország Ukrajna elleni háborúját támogatják.

A Kreml cáfolta aWall Street Journal értesüléseit, miszerint egy orosz biztonságpolitikai tisztviselő, Nyikolaj Patrusev szervezhette Jevgenyi Prigozsin repülőgépének állítólagos balesetét.

Radoslav Szikorszki lengyel külügyminiszter Kijevbe látogatott és egy újabb segélycsomagot ajánlott fel Ukrajna számára.

Az ukrán erők lelőttek három Szu-34-es típusú vadászbombázó repülőgépet az ország déli részében - közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka pénteken a Telegramon.

Az ukrán nemzeti gárda arról adott hírt a Facebookon, hogy a Szpartan elnevezésű 3. hadműveleti dandár katonái kézi lőfegyverrel - AK-74-es gépkarabélyokkal - megsemmisítettek egy Lancet típusú orosz támadó drónt Zaporizzsjánál.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a hivatalos honlapján közölte, hogy azonosítottak három orosz katonát, akik háborús bűnöket követtek el a civil lakosság ellen Harkiv megye ideiglenesen megszállt területén.

Ezek a katonák 2022 tavaszán részt vettek a régió kupjanszki és izjumi járásainak elfoglalásában, és büntető akciókat hajtottak végre a helyi lakosok ellen.

A nyomozás szerint a Kupjanszk közelében található Sevcsenko közösség területén az egyik ilyen "rajtaütés" során egyikük agyonlőtt egy helyi farmert.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az oroszok a régió általuk megszállt részében megöltek egy nyolcadik osztályos gyereket a családtagjai szeme láttára - írja az MTI.

Szavai szerint az eset december 20-án történt: a fiú elhaladt az orosz katonák mellett és állítólag fényképezett valamit az utcán, ezért elkapták, hazavitték és ott lelőtték.

A kormányzó közölte, hogy az ukrán vezetés minden érintett nemzetközi hatósággal kapcsolatba lép a bűncselekmény tényének rögzítése érdekében.

Hozzátette, hogy Herszon térségében továbbra is helybeli ukránokat kényszerítenek orosz útlevelek átvételére, a tanároknak az orosz oktatási program szerint kell tanítaniuk, az orosz propaganda pedig egyre inkább a gyerekekre irányul.

Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon azt írta, hogy már csaknem 250 ezer orosz és a megszállókkal együttműködő ukrán háborús bűnöst tartanak nyilván egy erre a célra létrehozott belügyi adatbázisban.

Kiemelte, hogy a rendőrség több mint 105 ezer büntetőeljárást indított el eddig az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények ügyében.

Hozzáfűzte, hogy a nyomozati anyagok túlnyomó többségét átadták az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak további vizsgálat céljából. Néhány jelentősebb ügyet azonban, úgymint az orosz katonák bucsai és irpinyi civil lakosok elleni atrocitásait, a rendőrség nyomozói vizsgálják - jegyezte meg.

Elmondta, hogy a belügyminisztérium együttműködik külföldi társszervekkel, információkat oszt meg az Europol és az Interpol csatornáin keresztül.Roman Mrocsko, Herszon polgármestere a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők megint ágyúzták a város központját, és megsérült egy idős nő, aki a lakásában tartózkodott.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 351 ezret.

Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 24 tüzérségi fegyvert és 23 drónt.