Háború: komoly csapást mértek az oroszokra - ezután nehezebben tudnak támadni

Hírek2024. feb. 7.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 713-dik napján:

- Az ukrán különleges erők elmondták, hogy felrobbantottak egy fúrótornyot a Fekete-tengeren, amelyet Oroszország arra használt, hogy növelje drónjai hatótávolságát. A Citadella elnevezésű műveletet éjszaka hajtották végre. Állításuk szerint "fontos ellenséges felszereléseket" is zsákmányoltak.

- Robbanások hallatszottak Kijevben, miután szerda reggel Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el. A légvédelmi rendszerek lelőtték a Kijevet támadó orosz rakétákat - közölte Vitalij Klitschko, a város polgármestere.

Oleh Szinehubov, az Ukrajna északkeleti részén fekvő Harkiv régió kormányzója azt mondta, hogy náluk a rakéták a város infrastruktúráját találták el.

- A lengyel és a NATO harci repülőgépek azért vonultak fel, mert "az Orosz Föderáció intenzív nagy hatótávolságú repülési tevékenységét figyelték meg, amely az Ukrajna területére irányuló rakétacsapásokkal kapcsolatos" - közölte a lengyel hadsereg.

- Joe Biden felszólította a kongresszusi republikánusokat, hogy "mutassanak gerincet", álljanak ki Donald Trump ellen, és ne játsszanak Vlagyimir Putyin kezére. Állítása szerint az a kétpárti törvényjavaslat, amely tartalmazza Ukrajna biztonsági finanszírozását, elakadt.

"Minden jel arra mutat, hogy ez a törvényjavaslat még a szenátus elé sem fog kerülni" - mondta az amerikai elnök.

- Egy kéthónapos csecsemő meghalt és három ember megsebesült kedden az északkelet-ukrajnai Zolocsivot ért orosz csapásban - közölték tisztviselők.

"Hajnali fél három körül egy háromemeletes szálloda semmisült meg Zolocsivban ... két Sz-300-as rakétacsapást követően" - mondta Oleg Szinegubov, a harkivi területi kormányzó. Harminc épület rongálódott meg, köztük kávézók, egy piac, gyógyszertárak és egy szálloda - közölte a rendőrség.

- A kelet-ukrajnai Avdijivka város egyes részei "kritikus" állapotban vannak - közölte Vitalij Barabas, a város katonai közigazgatásának vezetője.

„Az ellenség nagyon nagy erőket irányít városunk ellen" - mondta az ukrán televíziónak.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelte, hogy az ukrán fegyveres erőkön belül külön drónokkal foglalkozó részleget hozzanak létre. Zelenszkij stratégiai szempontból létfontosságúnak nevezte a hazai és a partnerországokkal való dróngyártást, és ígéretet tett arra, hogy Ukrajna ezekből az eszközökből 2024-re egymillió darabot fog gyártani.

- A frontszolgálatosok az AFP hírügynökség beszámolója szerint nem örülnek azoknak a pletykáknak, amelyek szerint Zelenszkij hamarosan kirúghatja Zaluzsnyijt.

"A parancsnok leváltása harcok közben, különösen, amikor ilyen intenzívek a mi területünkön, nem helyénvaló" - mondta egy "Berija" hívójelű katonaorvos. "Luntik" őrmester szerint a kérdés rontja a morált és "mindenféle összeesküvés-elméleteket" táplál.

A katonák azonban azt mondták, hogy akkor sem hagyják abba a harcot, ha Zaluzsnyijt eltávolítják.

"Semmi sem fog változni. Továbbra is ugyanúgy fogom végezni a feladataimat, mint eddig" - mondta a 32 éves Vitalij.

- A zaporizzsjai atomerőmű személyzetét az orosz megszállók veszélyes szintre csökkentik - figyelmeztettek tisztviselők, miközben az ENSZ nukleáris felügyeletének vezetője, Rafael Grossi szerdán látogatásra készül. Grossi szerint az erőmű "nagyon-nagyon kevés emberrel működik".

- Az orosz Wagner zsoldoscsoport egykori parancsnoka, aki Ukrajnában harcolt, és 2023-ban Norvégiába menekült, nem kapott menedékjogot, de nem fogják kitoloncolni, mivel túl veszélyes lenne visszaküldeni - közölte ügyvédje.