Kína zavartalanul gyártja a szuperchipeket, meg sem kottyant az amerikai szankció

Elemzések2024. feb. 7.Sz.A.

Kína nemzeti chipgyártói várhatóan már idén ki tudják fejleszteni a következő generációs okostelefon-processzorokat, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok megpróbálja korlátozni a fejlett technológiai újításokat Kínában.

Az ország legnagyobb chipgyártója, a SMIC új félvezető gyártósorokat állított fel Sanghajban a Huawei technológiai óriáscég által tervezett chipek tömeges gyártására - írja a Financial Times elemzése.

A projekt támogatja Peking chip-önellátásra vonatkozó céljait, melynek oka, hogy Joe Biden elnök kormánya októberben nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva megszigorította a fejlett chipgyártó berendezések exportkorlátozását.Az Egyesült Államok Hollandiával és Japánnal is együttműködik annak érdekében, hogy megakadályozza Kína hozzáférését a legmodernebb chipgyártáshoz szükséges eszközökhöz, például a holland ASML gyártósorához.

Az SMIC arra törekszik, hogy meglévő amerikai és holland gyártású berendezéseit felhasználja kisebb, 5 nanométeres chipek gyártására.

A gyártósoron a Huawei HiSilicon egysége által tervezett Kirin chipek készülnek majd, amelyeket prémium okostelefonjainak új verzióihoz használnak majd fel.

Mindez azt bizonyítaná, hogy Kína félvezetőipara az amerikai exportellenőrzés ellenére is fokozatos fejlődést mutat. Az 5 nm-es chipek egy generációval maradnak le a jelenlegi élvonalbeli 3 nm-es chipek mögött. A céghez közelálló források szerint az új 5 nm-es chippel a Huawei jó úton halad új zászlóshajós mobilkészüléke és az adatközponti chipek modernizálása felé - írja a lap.

A Huawei az iparágnak és az elemzőknek is meglepetést okozott fejlesztéseivel, amikor augusztusban piacra dobta a 7 nm-es processzorral felszerelt Mate 60 Pro prémium okostelefonját.

A Canalys kutatása szerint a telefon nagy sikert aratott a fogyasztók körében és közel 50 százalékkal növelte a kínai eladásokat a negyedik negyedévben.

A nyugati országoknak tervet kell készíteniük arra az esetre, ha Kína elárasztja a chippiacot. Ha az okostelefonok gyártását kellően sikeresnek ítélik meg, a Huawei legerősebb mesterséges intelligencia processzorát, az Ascend 920-at is 5 nm-en fogja gyártani a SMIC, így csökken a különbség a kínai alternatív AI chipek és az Nvidia rendkívül keresett grafikus feldolgozó egységei között.

Eközben a SMIC megnövelte jelenlegi 7 nm-es gyártási kapacitását, hogy több Kirin chipet és AI GPU-t készítsen. A Huawei 7 nm-es Ascend 910b chipjét elemzők és iparági szakértők az Nvidia piacvezető AI-processzorainak egyik legígéretesebb alternatívájának tartják.

A fejlettebb chipek létrehozására irányuló törekvés azonban további költségekkel jár. A SMIC-nek 40-50 százalékkal magasabb árat kellett szabni az 5 nm-es és 7 nm-es gyártósorairól származó termékekért, mint a tajvani TSMC ugyanolyan gyártósoron készült chipeiért.Azonban a SMIC nyeresége – az eladott chipek száma alapján – szintén alacsonyabb, kevesebb, mint egyharmada a TSMC-nek. 

A Huawei nem volt hajlandó nyilatkozni erről és a SMIC sem reagált. A 7 nm-es és 5 nm-es chip gyártósorok olyan amerikai gépekből állnak, amelyeket a SMIC szerzett be a korlátozások bevezetése előtt.

Emellett ASML litográfiai gépekkel is büszkélkedhetnek, melyeket tavaly jutottak hozzá.

A holland kormány a közelmúltban visszavonta néhány fejlett technológiájú gép exportengedélyét, ami megakadályozta, hogy az ASML-t Kínában értékesítsék.

- A SMIC a termelésbővítés jelentősebb akadályával néz szembe, miután az Egyesült Államok és szövetségesei megszigorították a fejlett chipgyártó gépek exportkorlátozását” – mondta a lapnak egy, a vállalathoz közel álló személy.

A kínai chipipar sorsa és technológiai fejlődése az elkövetkező években mégis a SMIC gyártósoraitól függ majd.