Háború: kudarcot vallhatott az ukránok oroszországi akciója

Hírek2024. szept. 6.D.J.

Ez történt az ukrán háború 925-dik napján:

- Vlagyimir Putyin csütörtökön kijelentette, hogy a 30 hónapja tartó harcok után Ukrajnában a fő cél a keleti Donbász elfoglalása.

Putyin azt állította, hogy az ukrán offenzíva az oroszországi Kurszk térségében nem járt eredménnyel, és azzal, hogy Ukrajna máshonnan „meglehetősen jól felkészült egységeket” vitt Kurszkba, gyorsabbá tette Moszkva előrenyomulását az ukrán fronton.

„Az ellenség meggyengült a kulcsfontosságú területeken, hadseregünk felgyorsította támadó műveleteit”.

- Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka, Olekszandr Szirszkij egy csütörtökön sugárzott interjúban azt mondta, hogy a kurszki offenzíva működött, és hogy hat napja nem történt orosz előrenyomulás Pokrovszk, vagyis az ukrán front egyik stratégiailag fontos városa felé. „Az ellenség egyetlen métert sem haladt előre. Más szóval a stratégiánk működik” - mondta a CNN-nek.

A Háborús Tanulmányok Intézete a héten a kurszki offenzíváról szóló értékelésében azt írta: „A kurszki területre történt ukrán behatolás szélesebb körű hatásai a háborúra és a háború bármely tervezett diplomáciai megoldására még nem világosak, és e hatások értékelése még korai”.

- Ukrajna „sokat” elért az Oroszországba irányuló kurszki offenzívában, de nehéz megmondani, hogyan alakul a helyzet a továbbiakban - mondta csütörtökön Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. „Csak az ukránok tudják meghozni a szükséges nehéz döntéseket, például azt, hogy hová telepítsék erőiket, és milyen típusú hadviselés a megfelelő ebben a helyzetben”.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy Ukrajnának joga van az önvédelemhez.

- Csütörtök este ismét kamikaze drónok támadták Ukrajnát, az ukrán légvédelem pedig figyelmeztetést adott ki lehetséges ballisztikus rakétacsapásokra. Lviv polgármestere, Andrij Szadovij elmondta, hogy tűz ütött ki több raktárépületben.

- A brit kormány bejelentése szerint az Egyesült Királyság az év végéig 650 rakétarendszert küld Ukrajnának.

- Az ukrán parlament jóváhagyta Andrij Szibiha külügyminiszteri kinevezését, aki Dmytro Kuleba helyére lépett a háború kezdete óta történt legnagyobb kormányátalakítás részeként.

Zelenszkij gyors eredményeket követelt új vezetői csapatától. Felszólította őket, hogy biztosítsanak több beruházást az ukrán fegyverkezési ágazatba, mozdítsák elő az uniós tagságról szóló tárgyalásokat, dolgozzanak Ukrajna pénzügyi stabilitásának biztosításán és

nyújtsanak „több támogatást a frontvonalnak”.

- Az ukrajnai Poltava városára mért orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma 55-re emelkedett. A támadás kedden érte a poltavai katonai kommunikációs intézetet - közölték ukrán tisztviselők, akik nem pontosították, hogy az áldozatok között hányan voltak a katonák és a civilek.

- Az Egyesült Államok csütörtökön öt orosz katonatisztet vádolt meg azzal, hogy kibertámadásokat hajtottak végre ukrajnai polgári rendszerek, valamint az Egyesült Államok és a NATO-országok más rendszerei ellen. William DelBagno, az FBI különleges ügynöke szerint a 2022 januárjában végrehajtott rosszindulatú szoftveres támadás „a háború első lövésének tekinthető”, és célja az volt, hogy megbénítsa Ukrajna kormányát és kritikus infrastruktúráját,

mivel a pénzügyi rendszereket, a mezőgazdaságot, a sürgősségi szolgáltatásokat, az egészségügyet és az iskolákat célozta meg - mondta DelBagno.

- Lengyelország csütörtökön visszalépett korábbi állításaitól, miszerint egy drón valószínűleg belépett a légterébe egy Ukrajna elleni augusztusi orosz támadás során, miután a 10 napos elemzés és a tárgy keresése nem vezetett eredményre.