Háború: Kulcsfontosságú lett egy harmadik nagyhatalom szerepe

Hírek2022. dec. 24.Sz.A.

Irán egyre több modern fegyverrel segíti Oroszországot és igyekszik egyre szélesebb fegyverellátási láncot kialakítani – az izraeli Moszad információi szerint.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a honvédelmi ipar vezetőit, hogy a lehető legrövidebb időn belül minden szükséges felszerelést,  fegyvert és lőszert biztosítsanak a hadsereg számára. Az elnök néhány nappal korábban találkozott katonai vezetőkkel, és megígérte, hogy minden szükséges felszerelést biztosít a haderő számára - írja a The Guardian napi háborús összefoglalója.

- Eszerint a háború 304. napján az Egyesült Államok arra szólította fel az orosz vezetést, hogy vonja vissza csapatait Ukrajnából, miután Vlagyimir Putyin elnök háborúként hivatkozott az ukrajnai konfliktusra. Az orosz elnök kedden ismerte el először a februári invázió – melyet különleges hadműveletnek nevezett  kezdete óta, hogy valójában háború zajlik Ukrajnában.

- Egy orosz ellenzéki politikus, Nyikita Juferev feljelentette Putyint, amiért a „háború” szót használta.

- Az orosz haderő felrobbantott egy színházat Mariupolban, ukrán és orosz weboldalakon megjelent egy videó a robbantásról. Az Amnesty International szerint szándkos akcióról van szó, az ukrán kulturális minisztérium szerint az oroszok örökre el akartak tüntetni egy olyan bizonyítékot, amely azt jelképezi, hogy ukrán civilek életét oltottak ki.

- Irán egyre több modern fegyverrel segíti Oroszországot és igyekszik egyre szélesebb fegyverellátási láncot kialakítani – az izraeli Moszad információi szerint.

- Az Egyesült Államok már korábban figyelmeztetett, hogy teljeskörű védelmi szövetség alakul ki a két ország között.

- A Zaporizzsjai atomerőmű körül majdnem teljesen megszűntek a rakétatámadások – jelentette be a régió orosz vezetője, aki szerint az oroszok soha nem fogják elhagyni az atomerőművet, és nem adják vissza ukrán ellenőrzés alá Európa legnagyobb atomerőművét.

- Az orosz haderő Herszon megyét támadta rakétákkal 61 alkalommal csütörtök folyamán ukrán források szerint. A találatok fele Herszon városát érte, többek között lakóépületeket, oktatási intézményeket, és egy óvoda is megsérült. Két civil vesztette életét a rakétatámadások során.

Az orosz haderő Herszon megyét támadta rakétákkal 61 alkalommal csütörtök folyamán ukrán források szerint. A találatok fele Herszon városát érte, többek között lakóépületeket, oktatási intézményeket, és egy óvoda is megsérült. Két civil vesztette életét a rakétatámadások során.

- Az orosz haderő által elfoglalt Melitopolban egy autóban elhelyezett bomba robbant fel, két személy megsérült – jelentették moszkvai tisztviselők.

- Az orosz álláspont szerint terrortámadásról van szó, melyet a kijevi rezsim katonái hajtottak végre. A város korábbi, urán polgármestere szerint az autó „felrobbant”.

- Robert Habeck német alkancellár aggasztónak nevezte, hogy egy német hírszerzési tisztviselő Oroszországnak kémkedett, és fontos információkhoz juttathatta az oroszokat a német ügyészség szerint.

- Oroszország washingtoni nagykövete szerint nagy a veszélye az USA és Oroszország közötti konfliktus elmélyülésének, és a két ország közötti kapcsolatokat „a jégkorszakhoz” hasonlította. Moszkva szerint az USA proxy háborút folytat Oroszország ellen.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram csatornán egy videót posztolt arról, hogy amerikai útja után visszatért kijevi irodájába és felvette a munkát, a győzelemért dolgozik.

- Ukrán becslések szerint az idei gabonatermés 40 százalékkal lett kevesebb a háború miatt.

- Kijev bejelentette, hogy Ukrajna tíz afrikai országban új nagykövetséget nyit.