Háború: az oroszok még jobban benyomultak Donyeck felé

Hírek2022. dec. 22.D.J./MTI

Ez történt a háború 301-dik napján:

- Donyeck irányában az orosz csapatok ukrajnai offenzívájuk során újabb uralkodó magaslatokat és védvonalakat foglaltak el - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- A háború kitörése óta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először utazott külföldre. Az Egyesült Államokba ment, ahol Joe Biden további folyamatos pénzügyi, katonai és humanitárius segélyt ígért Ukrajnának. Az amerikai elnök azt mondta: „megtiszteltetés az Ön oldalán állni”.

- Zelenszkij Amerikában igyekezett rávenni a republikánus képviselőket, hogy továbbra is finanszírozzák Ukrajna haderejét. „A pénzük nem jótékonyság, hanem egy befektetés a globális biztonságba és demokráciába, amelyet a legfelelősségteljesebb módon kezelünk” – mondta.

- Az Egyesült Államok Patriot nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának - jelentette be hivatalosan Joe Biden. Az elnök kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a rakétarendszer szállítása nem jár a konfliktus szempontjából eszkalatív hatással,

mert védelmi felhasználásról van szó, és nem támadó jellegű alkalmazásról.

- Oroszország és Kína között megszületett a tudományos holdállomás létrehozásáról szóló kormányközi megállapodás - közölte Jurij Boriszov, a Roszkozmosz orosz állami űrvállalat vezetője.

- Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 348 repülőgépet, 187 helikoptert, 2691 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7179 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet,

932 sorozatvetőt, 3696 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7693 speciális katonai járművet veszítettek.

- Oroszország tovább növeli katonai potenciálját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fontosnak nevezte egyebek között a drónok alkalmazásának általánossá tételét és a pilóta nélküli eszközök egységes hálózatba való szervezését a mesterséges intelligencia alkalmazása mellett, valamint a korszerű csapásmérő eszközök arzenáljának bővítését.

- Az orosz fegyveres erők létszámát 1,5 millió, a szerződéses katonákét pedig 695 ezer főre kell növelni - javasolta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki 2023 prioritását a "különleges hadműveletnek" a teljes befejezésig tartó folytatásában nevezte meg.