Háború: megalázó helyzetbe került Oroszország

Hírek2024. aug. 10.D.J.

Ez történt az ukrán háború 898-dik napján:

- Az ukrán erők az éjszaka folyamán rajtaütést intéztek egy orosz konvojon 40 kilométerre a határ túloldalán, az oroszországi Kurszk tartományban, miközben a Kreml vészhelyzetet hirdetett a négy napja tartó akció miatt, amely súlyosan ártott a hitelességének – jelentették a Guardian tudósítói.

Az orosz katonai bloggerek által terjesztett videó egy megsemmisült konvojt mutatott, néhány teherautóban holttestek láthatóak az E38-as kelet-nyugati autópályán Oktyabrszkoe-nél,

egy olyan helyen, amely sokkal mélyebben fekszik Oroszországon belül, mint bármely korábban megerősített harc.

- Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy rakétavetőket, tüzérséget, harckocsikat és nehéz teherautókat küld a kurszki régió védelmének megerősítésére - jelentette az állami média. A kezdeti támadásban mintegy ezer ukrán katona és több mint két tucat páncélozott jármű és harckocsi vett részt - közölte Moszkva, bár később azt állította, hogy sokkal több eszközt semmisítettek meg.

- Moszkva közölte, hogy csapást mértek ukrán állásokra Szudzsa nyugati szélén, a határtól mintegy 8 kilométerre fekvő városban, amely a jelek szerint Kijev offenzívájának középpontjában állt - jelentette az Agence France-Presse. Az orosz média megosztott egy videót, amely állítólag azt mutatja, hogy a szudzsai lakosok Vlagyimir Putyinhoz fordulnak segítségért, és arra figyelmeztetnek, hogy sokan nem tudtak kimenekülni.

Több ezret evakuáltak a határ menti régióból, Oroszország különvonatot indított Moszkvába a régió fővárosából, Kurszkból.

- Rafael Grossi, az ENSZ atomenergia-felügyeletének vezetője pénteken felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy tanúsítsanak "maximális önmérsékletet" a Kurszk térségében zajló harcokban, ahol Oroszország egyik legnagyobb atomerőműve található. Oroszország bécsi diplomáciai képviselete, amelyet orosz hírügynökségek idéztek, közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, hogy az atomerőműben szilánkokat találtak, amelyek valószínűleg lelőtt rakétákból származnak, de nincs bizonyíték közvetlen támadásra.

- Ukrajna pénteken kiterjesztette saját evakuálási övezetét a Kurszktól közvetlenül a határ túloldalán fekvő Szumi régióban. "Mintegy 20 ezer embert kell evakuálni" 28 településről - közölte az ukrán rendőrség. Ukrajna azt is közölte, hogy jelentős légicsapást hajtott végre egy orosz katonai támaszpont ellen Lipcsec térségében, mintegy 280 kilométerre az orosz-ukrán határtól.

A csapás irányított légibombákat tároló raktárakat és számos más létesítményt ért. Az online videók hatalmas robbanásokat mutattak.

- Orosz rakéta csapódott be egy bevásárlóközpontba a kelet-ukrajnai Kosztyantinivka városában, a frontvonalban lévő Donyecki területen pénteken. Legalább 14 ember meghalt és 43 másik megsebesült - közölték ukrán tisztviselők.

A tisztviselők által közzétett képeken és videókon fekete füstfelhők szálltak fel a lerombolt épületből. A belügyminiszter később azt mondta, hogy a tüzet eloltották. "Orosz terroristák egy közönséges szupermarketre és egy postahivatalra csaptak le" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. "A romok alatt emberek vannak".

"A harctéren semmilyen helyzet nem indokolhatja civilek elleni támadást" - mondta Andrij Kosztyin ukrán főügyész a Kosztyantinivkáról szóló frissítésében, amely mintegy 13 kilométerre fekszik az aktív harcvonalaktól Ukrajna keleti részén. Moszkva részéről nem érkezett azonnali kommentár. Az ukrán regionális kormányzó, Vadym Filashkin szerint Oroszország egy Kh-38-as levegő-föld rakétát használt a támadásban.

Házak, üzletek és több mint egy tucat autó is megrongálódott.

- Oroszország szombaton kora reggel terrorellenes intézkedéseket vezetett be három, Ukrajnával határos régióban. A RIA hírügynökség szerint az intézkedések között szerepel a lakosok esetleges kitelepítése, a közlekedés korlátozása bizonyos területeken, fokozott biztonsági intézkedések az érzékeny helyszínek körül, valamint a telefonos és egyéb kommunikáció lehallgatása.

- Az ukrán különleges erők rajtaütést hajtottak végre pénteken a Fekete-tenger északnyugati részén, az oroszok által megszállt Kinburn-szorosnál, megsemmisítve hat orosz páncélozott járművet és mintegy három tucatnyi személyt - közölte az ukrán katonai hírszerző ügynökség. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a rajtaütést visszaverték, az ukrán erők egy része aknákon bukott meg,

a többieket pedig lelőtték - jelentette az orosz Interfax hírügynökség. Független megerősítés nem volt.

- Az orosz erők elfoglalták a kelet-ukrajnai Pokrovszk közelében lévő Veszele falut, az orosz védelmi minisztérium közlése szerint. Pokrovszk egy főútvonalon fekszik, amely fontos utánpótlási útvonalként szolgál más, az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló városok, például Csasziv Jar és Kosztantyinivka számára.

- A múlt hónap volt a leghalálosabb az ukrán civilek számára 2022 októbere óta - közölte az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója.

- Az Egyesült Államok 125 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely Stinger rakétákat, tüzérségi lőszert és páncéltörő rendszereket tartalmaz. A katonai segítség a tizedik részlet lehet, amelyet Ukrajnának biztosítanának azóta, hogy Joe Biden áprilisban aláírta a nemzetbiztonsági kiegészítő csomagot - közölte az elnök nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby.