Háború: most az ukránok vagy az oroszok hazudnak?

Hírek2023. jan. 31.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 341-dik napján:

- Az ukrán haderő és az orosz Wagner zsoldoscsoport egyaránt azt állítja, hogy ellenőrzésük alatt tartják a kelet-donyecki régióban Blahodatne faluját. „Az ukrán védelmi erők egységei visszaverték a megszállók támadásait” – jelentette az ukrán hadsereg.

Ezzel szemben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója még korábban közölte, hogy a csoport elfoglalta Blahodatne községet. A Wagner közleménye szerint a fegyveresek ezt megelőzően, a Bahmutivka folyón átkelve elvágták a települést Sziverszkkel összekötő utánpótlási útvonalat. Blahodatne birtokba vétele megnyitotta az utat Kraszna Hora és Paraszkovijivka felé.

Viszont az ukrán vezérkar azt állította, hogy a blahodatnei támadást visszaverték.

- Az ukrán elnök a nyugati fegyverek gyorsabb szállítását kérte. Az ukrán elnök éjszakai beszédében azt mondta, Oroszország abban reménykedik, hogy elhúzza a háborút, és kimeríti országa azon képességét, hogy ellenálljon a betolakodóknak.

- Hamarosan további erők érkeznek az Ukrajnával szomszédos oroszországi Kurszk megyébe a határ védelmére és a biztonság garantálására - jelentette ki Roman Sztarovojt, a régió kormányzója egy hétfői operatív értekezleten. Előző nap Sztarovojt arról számolt be, hogy a kurszki közművek egy alkalmazottja megsebesült,

amikor az ukrán hadsereg tüzet nyitott Krasznooktyabrszkij és Volfino községekre.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata. A szűkszavú moszkvai tájékoztatás szerint a felek megvitatták a kétoldalú együttműködés további fejlesztésének lehetőségeit a politikai, kereskedelmi, gazdasági és energetikai ágazatokban,

valamint a globális olajpiac stabilitásának biztosítása érdekébe az OPEC+ csoporton belüli együttműködést.

- Washington konfrontatív irányvonala kontraproduktív, és súlyos negatív következményekkel jár - figyelmeztette Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn Lynne Tracy-t, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövetét, amikor a diplomata átadta neki megbízólevelének másolatát.

Az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett tájékoztatás szerint a két fél megvitatta az orosz-amerikai viszony néhány aktuális kérdését.

- A Krím félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része, Koszovót pedig "elrabolták" Szerbiától - mondta Zoran Milanovic horvát államfő hétfőn újságíróknak Petrinjában, a litvániai NATO-misszióba induló 3. horvát kontingens búcsúztatóján.

- Hazugságnak minősítette a Kreml szóvivője hétfőn Boris Johnson egykori brit kormányfő azon állítását, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rakétacsapással fenyegetőzött egy februári telefonbeszélgetésük során.

- A Donyeck megyei Olenyivka büntetőtelepén tömegesen megölt ukrán katonák ügye lesz az egyik olyan vád, amelyet Oroszország ellen emelnek a nemzetközi törvényszéken - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a Twitteren. "Hat hónappal ezelőtt Oroszország szörnyű terrortámadást hajtott végre Olenyivkában. Nem hagyjuk, hogy ez a bűncselekmény feledébe merüljön. Minden halott ukrán katonára emlékezünk, és küzdünk a halálukért felelős személyek megbüntetéséért.

Az elkövetőket megtalálják és bíróság elé állítják.

Az Olenyivkában történt alattomos tömeggyilkosság lesz az egyik vádpont az orosz agresszor elleni nemzetközi törvényszéken" - írta az ukrán államfő.

- A szlovén hírszerző és nemzetbiztonsági ügynökség (SOVA) a nemzeti nyomozó hivatallal (NPU) együttműködve előzetes letartóztatásba vett két külföldi állampolgárt, akiket azzal gyanúsít, hogy Oroszországnak kémkedtek - írta a Delo című szlovén napilap hétfőn. A hírt a ljubljanai kerületi ügyészség is megerősítette.

- Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Andrij Jermak szerint lehet, hogy Lengyelország hajlandó lesz F-16-os vadászgépeket adni Kijevnek.

- Az ukrán hadsereg csaknem 550 millió dollárt költ katonai drónokra 2023-ban, és már 16 szállítási szerződést írtak alá ukrán gyártókkal – közölte Olekszij Reznikov védelmi miniszter.