Ha Kijevet elérik a tankok, elindul a harmadik világháború - az olasz védelmi miniszter szerint

Hírek2023. jan. 28.Növekedés.hu

Amennyiben az orosz tankok elérnék Kijevet, kitörne a „harmadik világháború” – jelentette ki Guido Crosetto olasz védelmi miniszter pénteken az „Európai perspektívák a közös védelemre” című konferencián Rómában.

Az olasz védelmi miniszter szerint az Ukrajnának nyújtott segélyek, beleértve a védelmi jellegűeket, azok, amelyek megszüntetik a konfliktus drámai eszkalációjának lehetőségét - írja a Világgazdaság.

Az olasz miniszter szerint a harmadik világháború abban a pillanatban kezdődhet meg, amikor az orosz tankok Kijevbe érnek..., tehát amikor megjelennének Európa határainál.„Az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk a harmadik világháború kitörését, ha gondoskodunk arról, hogy ez ne történjen meg” – mutatott rá Guido Crosetto.

Az olasz miniszter ugyanakkor hangsúlyozni kívánta, hogy a NATO-országok csak segítik Ukrajnát, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben.

Mindehhez képest Crosetto csütörtökön arról biztosította állampolgárait, hogy országa csak olyan védelmi fegyvereket küld, amelyek lehetővé teszik Ukrajna védelmét az orosz agresszióval szemben, és „megállítják” a konfliktus eszkalációját - írta a lap.

Most megmagyarázandó a keményebb fellépést hozzátette, azért kell nagyobb támogatás adni Ukrajnának, hogy elkerülhető legyen a súlyosabb helyzet. Vagyis a több fegyver küldésével szerinte csökken a konfliktus mélysége. 

Bátornak kell lennünk a nehéz döntések meghozatalához, hogy elkerüljük a súlyosabb helyzeteket. Az európai és a NATO-országok az elsők, amelyek el akarják kerülni az eszkalációt. Mindannyian várjuk a béketárgyalások lehetőségét

- mondta a miniszter egy közvetített interjúban. a La7 televízióban.

A védelmi miniszter szerint "az Ukrajnának nyújtott segélyek, beleértve a védelmi jellegűeket, azok, amelyek megszüntetik a konfliktus drámai eszkalációjának lehetőségét" – tette hozzá Crosetto, hangsúlyozva, hogy "nincs konfliktus az olaszok és az oroszok között" - olvasható a Világgazdaság cikkében.