Háború: most főhet Putyin feje - a Krímben lecsaptak az ukránok

Hírek2024. júl. 3.D.J.

Ez történt az ukrán háború 860-dik napján:

- Az ukrán légierő parancsnoka, Mykola Olescsuk kedden közölte, hogy a hadsereg hétfőn "megsemmisítő csapást" mért egy orosz lőszerraktárra a Moszkva által megszállt Krímben. "Az ellenséges propaganda szerint "megsemmisített" ukrán repülőgépek sikeresen teljesítik a harci feladatokat" - közölte Olescsuk a Telegramon, utalva az orosz védelmi minisztérium jelentésére, amely szerint öt ukrán katonai repülőgépet bombáztak le egy Poltava környéki repülőtéren.

- Az Egyesült Államok hamarosan több mint 2,3 milliárd dollárnyi új biztonsági támogatást jelent be Ukrajnának - közölte Lloyd Austin védelmi miniszter kedden a Pentagonban. Austin elmondta, hogy a legújabb csomag lehetővé teszi a Nasams (föld-levegő rakétarendszer) és a Patriot légvédelmi elfogórakéták gyorsított beszerzését.

Austin támogatta Kijev azon törekvését is, hogy Ukrajna végül csatlakozzon a NATO-hoz. A jövő heti washingtoni NATO-csúcstalálkozóra utalva azt mondta: "Lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy

hidat építsünk Ukrajna NATO-tagsága felé".

- Egy 15 országban végzett nagyszabású felmérés szerint a legtöbb európai országban úgy vélik: a háború végére a pontot egy Oroszországgal folytatott tárgyalásos megoldás teheti ki, nem pedig az ukrán katonai győzelem. Ukrajna ügyének támogatása a harctéri kudarcok ellenére továbbra is erős Európa-szerte, de a megkérdezettek egyre inkább úgy vélik, hogy Ukrajna felfegyverzése nem a teljes ukrán harctéri győzelemhez szükséges, hanem ahhoz, hogy megerősítsék Ukrajnát az Oroszországgal folytatott jövőbeli tárgyalásokon.

- Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden felszólította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy fontolja meg a tűzszünetet az Oroszországgal vívott háború befejezésének felgyorsítása érdekében. "Egy határidőhöz kötött tűzszünet esélyt adna a béketárgyalások felgyorsítására" - mondta

- Ukrajna kedden távollétében 12 év börtönbüntetésre ítélte a szakadár luhanszki terület egyik szeparatista vezetőjét, Leonyid Pasecsniket, amiért aláírta a Kremllel kötött megállapodást, amely Oroszország 2022-es inváziójához vezetett. Pasecsnyik és a donyecki szeparatista vezető, Denisz Puszilin 2022. február 21-én kölcsönös segítségnyújtási paktumot írt alá Putyinnal. Két nappal később a páros katonai segítséget kért az oroszoktól,

és három nappal később Moszkva elindította az inváziót, amely azóta is pusztít Ukrajnában.

- Az oroszországi Rosztov-na-Don város bírósága kedden 12 év börtönbüntetésre ítélt egy 19 éves férfit, aki állítólag pénzt adományozott a kijevi erőknek. Az FSZB biztonsági szolgálata szerint a tinédzser pénzt küldött, hogy segítsen a kijevi hadseregnek drónokat és élelmiszert vásárolni - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség. Azt írták, hogy a vádlottat egy repülőtéren tartóztatták le, amikor megpróbálta elhagyni Oroszországot.

- Szentpéterváron Vszevolod Koroljov aktivista és dokumentumfilmes büntetését több mint kétszeresére, hét évre emelték, miután az ügyészség és ő is fellebbezett az eredetileg hároméves börtönbüntetése ellen, amiért a közösségi médiában bírálta az ukrajnai offenzívát. Koroljov 2022 júliusa óta volt előzetes letartóztatásban.

- A közép-ukrajnai Nyikopol városát ért orosz támadásokban kedden két nő meghalt, további kilenc ember pedig megsebesült - közölte a regionális kormányzó. Szerhij Liszak elmondta, hogy a támadások lakóházakat, oktatási intézményeket és egy klinikát rongáltak meg a városban, amely a Dnyipro folyó túloldalán fekszik az oroszok által megszállt Zaporizzsja atomerőművel szemben.