Háború: Moszkva hazudik az orosz zsoldosvezér szerint - az ukránok jelentősen előre törhettek

Hírek2023. jún. 22.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 483-dik napján:

- Az orosz elnök és a Wagner zsoldoscsapat vezetője merőben másként látják a háború alakulását. Vlagyimir Putyin szerint a frontvonalon most "egyfajta szélcsend" figyelhető meg, mivel az ukrán hadsereg komoly veszteségeket szenvedett el mind a személyi állományában, mind a hadfelszerelésében.

A Wagner csoport vezére viszont azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy megtéveszti az oroszokat az ukrajnai offenzíva menetével kapcsolatban, rámutatva Kijev előrehaladására a harctéren. "Félrevezetik az orosz népet" - mondta Jevgenyij Prigozsin a szóvivői által közzétett hangüzenetben.

"Hatalmas [területek] kerültek át az ellenséghez".

- Az EU további 50 milliárd eurónyi hitelt és támogatást ígért, míg az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok 3 milliárd, illetve 1,3 milliárd dollár pénzügyi támogatást ajánlott fel az Ukrajna újjáépítésével foglalkozó londoni konferencián.

- Az ukrán hadsereg tovább halad előre a Tavria elnevezésű katonai szektorban, azaz a főként Zaporizzsja megyét magába foglaló délkeleti országrészben, kiszorítva állásaiból az orosz csapatokat - jelentette ki Olekszandr Tarnavszkij, a térségben harcoló ukrán hadműveleti-stratégiai csapat parancsnoka.

Szavai szerint már most jól érzékelhetők az ottani ukrán katonai sikerek.

- Az európai uniós tagállamok megállapodtak az Oroszország elleni legújabb, tizenegyedik szankciós csomagról, amelynek többek között az a célja, hogy megakadályozza a Moszkva ellen korábban bevezetett szankciók végrehajtásának megkerülését.

- Oroszország számára a legfontosabb feladat a nukleáris triád fejlesztése, amely katonai biztonságának és globális stabilitásának egyik legfontosabb garanciája - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

- Az ukrán erők ellentámadása részben azért lassult le, mert az oroszok jelentős méretű területet, mintegy kétszázezer négyzetkilométert aknáztak alá - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Oroszországnak totális katonai vereséget kell szenvednie az Ukrajna ellen indított háborújában - jelentette ki a svéd külügyminiszter.

- Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere hétfőn kritikusnak nevezte a fővárosi óvóhelyek állapotát, kiemelve, hogy azok fele nem áll készen emberek fogadására.

- Két, orosz katonai raktárakhoz közelítő drón zuhant le az orosz légelhárítás beavatkozásának eredményeként szerda hajnalban Moszkva megyében - közölte Andrej Vorobjov, a régió kormányzója a Telegram-csatornáján.