Háború: Moszkva megalázó helyzetbe került - egyre keményebb támadások érik Oroszországot

Hírek2024. márc. 14.D.J.

Ez történt az ukrán háború 749-dik napján:

- Ukrán drónok több olajfinomítót támadtak Oroszországban, több száz kilométerre a frontvonaltól, többek között Rjazan, Nyizsnyij Novgorod és Leningrád térségében. A folyamatos támadások az orosz gazdaságot sújtó stratégia részét képezik.

- A Rosznyeft legnagyobb finomítóját felgyújtották - közölte szerdán egy regionális kormányzó. A Rosznyeft nem kommentálta a történteket. Az üzem az iparági források szerint Oroszország összes finomított nyersolajának mintegy 5,8 százalékát dolgozza fel.

- Tűz ütött ki a Norsiban is, Oroszország negyedik legnagyobb finomítójában egy ukrán dróntámadás után - közölték orosz tisztviselők kedden. A fő nyersolaj-desztilláló egység megsérült, ami iparági források szerint azt jelenti, hogy a finomító termelésének legalább a fele leállt.

A Norsi a teljes oroszországi finomított nyersolaj közel 6 százalékát dolgozza fel.

- Alekszandr Drozdenko, a leningrádi terület kormányzója szerint egy ukrán drón a Kirishi finomítót vette célba. Ez Oroszország két legnagyobb finomítójának egyike, ipari források szerint Oroszország kapacitásának 6,4%-át kezeli.

A Rosztov körzetében található Novosahtyinszki olajfinomító szerdán kénytelen volt felfüggeszteni működését egy dróntámadás után.

- Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elmondta, hogy a keleti fronton "az ellenség továbbra is támadó akciókat folytat" a donyecki régióban. "Ugyanakkor, valószínűleg a nagy veszteségek miatt, az ellenség tevékenysége a front más területein jelentősen csökkent".

Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn a francia médiának azt mondta, hogy Oroszország előrenyomulása "megállt", és a helyzet "sokkal jobb", mint három hónappal ezelőtt.

- Az Institute for the Study of War szerint Oroszország előrenyomulása a nemrég elfoglalt Avdijivkától nyugatra lelassult, bár "az orosz erők valószínűleg továbbra is képesek arra, hogy egy általuk választott pillanatban fokozzák a támadó műveleteket a térségben".

Az intézet szerint a 2023 októbere és 2024 február közepe közötti offenzíva során súlyos veszteségeket szenvedett orosz csapatokat pihentetik és feltöltik.

"Egy vagy több hónapos pihenő valószínűleg lehetővé teszi az orosz erők számára, hogy helyreállítsák a leromlott harci képességeiket arra az alacsony színvonalú szintre, amelyet az orosz parancsnokok a jelek szerint hajlandóak elfogadni".

- Az uniós országok megállapodtak abban, hogy az EU által működtetett segítségnyújtási alap átalakításának részeként 5 milliárd eurót biztosítanak katonai segélyre Ukrajnának. Az Európai Békefenntartási Eszköz (EPF) alapja pénz-visszatérítési rendszerként működik, és az EU-tagok visszatérítést kapnak a más országoknak küldött lőszerekért.

- Az első tüzérségi lőszer-szállítmányok egy cseh vezetésű terv keretében, amelynek célja, hogy a lövedékek Európán kívüli vásárlásával növeljék az ellátást, legkésőbb júniusban megérkeznek Ukrajnába - közölte egy magas rangú cseh tisztviselő.

A korábbi megrendelésekből származó nagy kaliberű lőszereket már szállítják - mondta Tomas Pojar nemzetbiztonsági tanácsadó.

- Legalább három ember meghalt az éjszakai orosz drón- és bombatámadásokban Ukrajna keleti részén, Szumi és Donyeck megyében - közölték helyi tisztségviselők szerdán.