Háború: Nagy a baj az oroszoknál - a lázadók megint áttörtek a határon

Hírek2024. márc. 15.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 750-dik napján:

- Három oroszországi újoncokból álló ukránbarát zászlóalj újabb behatolást indított Dél-Oroszországba egy határokon átnyúló támadás keretében, amelynek célja, hogy káoszt keltsen Vlagyimir Putyin elnök várható újraválasztása előtt.

Az ukrán hadsereggel szorosan együttműködő orosz száműzött harcosok három fegyveres csoportja közölte, hogy átlépték a határt a déli Kurszk és Belgorod régiókban. Az orosz nemzeti gárda csütörtökön közölte, hogy visszaverte az ukránbarát csoportok támadásait.

- Oroszország vélhetően zavarta annak a repülőgépnek a műholdas jelét, amelyet Grant Shapps brit védelmi miniszter használt, hogy Lengyelországból visszautazzon az Egyesült Királyságba - közölte csütörtökön egy kormányzati forrás és vele utazó újságírók.

A GPS-jelet mintegy 30 percre megzavarták, miközben a gép Oroszország balti-tengeri kalinyingrádi enklávéjának közelében repült - mondták. Az utazó repülőgépen nem volt veszélyben Shapps - közölték brit védelmi források.

- Ukrajna legalább nyolc rakétát lőtt ki az oroszországi Belgorod határ menti régióra, két ember meghalt és 12 megsebesült - közölték helyi tisztviselők.

- Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy csapatai 195 ukrán katonát öltek meg, valamint öt harckocsit és négy páncélozott gyalogsági járművet semmisítettek meg, két nappal azután, hogy közölték, hogy 234 ukrán katonát öltek meg egy másik határ menti támadásban. Az állításokat nem ellenőrizték függetlenül.

- Ukrán drónok több olajfinomítót támadtak meg több száz kilométerre a frontvonaltól orosz régiókban, köztük Rjazanban és Nyizsnyij Novgorodban. A folyamatos csapások egy gazdasági károkat okozó stratégia részét képezik.

- Az Európai Unió és a NATO szerint az oroszországi választások nem lesznek szabadok és tisztességesek, mert a Kreml minden ellenzéket szétvert. A két szervezet elítélte Oroszország azon döntését is, hogy a szavazást Ukrajna oroszok által megszállt területein is megrendezte, amelyeket Moszkva saját területének tekint.

Az ukrán külügyminisztérium törvénytelennek és érvénytelennek nevezte a megszállt területeken tartott szavazást, és felszólította a nemzetközi partnereket, hogy ne ismerjék el az eredményeket.

- A balti államoktól az Egyesült Államokon át Izraelig 23 parlament külügyi bizottságainak elnökei aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben elutasítják az Oroszország által a megszállt ukrán területeken tartott választások legitimitását.

- Összesen 535 gyermek halt meg és 1255 megsebesült Oroszország ukrajnai háborújában - közölte az ukrán főügyészség.

- A NATO szövetségeseinek sürgősen fel kell gyorsítaniuk a lőszerek és fegyverek szállítását Ukrajnába - mondta a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg a szövetség brüsszeli központjában a szövetség éves jelentését ismertetve azt mondta, hogy az ukránoknak nem a bátorságuk fogy el, hanem a lőszerük. 

- Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők 34 Shahed drónnal támadták Ukrajnát péntekre virradó éjszaka, és ezek közül 22-t lelőttek. Mintegy 150 település került orosz tüzérségi tűz alá Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv régiókban - közölték.

- Az ukrán hadsereg lőtte a zaporizzsjai atomerőmű egyik kritikus infrastrukturális létesítményét - állította a létesítmény orosz ellenőrzésű vezetősége. Egy robbanószerkezetet dobtak le egy kerítés közelében, ahol dízelüzemanyag-tartályok voltak - állította a szervezet: "Az ilyen támadások elfogadhatatlanok".

- A német parlament elutasította az ellenzék felhívását, hogy a kormány küldjön Taurus cirkálórakétákat Ukrajnának.

- Az egyik német fegyvergyártó, a Rheinmetall közölte, hogy legalább négy gyárat tervez felállítani Ukrajnában.