Háború: nagy pusztítást végeztek az oroszok - a frontvonaltól messze is lecsaptak

Hírek2024. máj. 8.D.J.

Orosz rakéták és drónok közel egy tucatnyi ukrán kritikus infrastrukturális létesítményre csaptak le szerdán kora reggel egy nagyszabású légicsapás során, súlyos károkat okozva három hőerőműben - közölték kijevi tisztviselők.

"Újabb masszív támadás az energiaiparunk ellen!" - írta German Galuscsenko energiaügyi miniszter a Telegram alkalmazáson. Két ember megsérült Kijev térségében, egy pedig Kirovohrad térségében - közölte Ihor Klimenko belügyminiszter.

Mint mondta, mintegy 350 mentő igyekezett minimalizálni a károkat, amelyek több energetikai létesítményben, 30 lakóházban, tömegközlekedési járművekben, autókban és egy tűzoltóállomáson keletkeztek.

A Poltava, Kirovohrad, Zaporizzsja, Lviv, Ivano-Frankivszk és Vinnyica régiókban lévő energiatermelő és átviteli létesítmények voltak a célpontok - mondta Galuscsenko. A támadás a legutóbbi volt a kritikus energetikai infrastruktúrát ért támadások márciusban kezdődött hullámában.

A légierő közölte, hogy 55 rakétából 39-et, 21 támadó drónból pedig 20-at lőttek le a támadás során – írta meg a Guardian.

A támadások miatt a hatóságoknak már több régióban is gördülő áramszünetet kellett elrendelniük, de a támadások teljes hatása valószínűleg csak az év későbbi szakaszában lesz érezhető, miután a nyári és a téli időszakban tetőzik az energiafogyasztás.

A délkeleti Zaporizzsja kivételével ezek a régiók mind távol vannak a keleti frontvonaltól, ahol heves harcok folynak, és ahol Oroszország egyre nagyobb teret nyer.

Makszim Kozickij, Lviv kormányzója elmondta, hogy Oroszország egy földgáztárolót is megtámadott az ország nyugati részén.

Moszkva részéről nem érkezett azonnali kommentár. Oroszország tagadja, hogy civileket célozna, de az ukrán energiarendszert legitim katonai célpontnak tekinti.