Háború: Netanjahu családi házára mért csapást a Hezbollah

Hírek2024. okt. 19.Növekedés.hu

A Hamász vezető Jahja Szinvár halála után is folytatódnak a harcok Izraelben.

Dróncsapás irányult Benjamin Netanjahu családi háza ellen Cesarea városban - számol be a Times of Israel a kormányfői hivatal ma délelőtti közleménye alapján.

A Hezbollah támadása idején sem a kormányfő sem a felesége nem tartózkodott az épületben. Az izraeli hadsereg rakétacsapásokkal válaszolt a Libanon felől érkezett drón- és rakétatámadásokra. 

A kormányfői rezidencia állapotáról nem közöltek információt, de valószínűleg eltalálhatta a drón, vagy a közelében csapódhatott be, mert a lap szerint három drónt indítottak Libanonból, és csak kettőt sikerült a levegőben elkapni. A miniszterelmöki hivatal közleménye előtt jelentette az izraeli hadsereg, hogy egy házat ért találat a tengerparti Cesareában.

Az izraeli Sin Bét katonai titkosszolgálat azonnali ülést tart a támadás miatt - számol be a Haaretz. A drón bejutása súlyos védelmi hibát feltételez.A szirénák Tel Avivtól északra, Glilot településen megszólaltak, itt található az izraeli hadsereg és a Moszad központja - írja a Times of Israel.

Egy cesareai lakos a 12-es csatornának elmondta, hogy egy nagy robbanást hallottak, de nem biztos, hogy ez a drónok elkapása vagy az egyik drón becsapódásának zaja lehetett.

Egy másik lakos az ynet-nek arról számolt be, hogy lehetett hallani egy drón hangját, majd egy hatalmas robbanást. A szemtanú nem messze lakik Netanjahu házától.Az Al Dzsazíra értesülései szerint a drón becsapódott a kormányfő házába.

A BBC összefoglalója szerint a támadásra reagálva Netanjahu az X-en közölte: súlyos hiba volt az irániak támogatta Hezbollah mai kísérlete, hogy feleségemet és engem is meggyilkoljanak. A támadásért a felelősök kemény árat fognak fizetni - írta a kormányfő.

Mindez nem tántorít el sem engem, sem Izraelt, hogy egy igazságos háborúban megvédjük magunkat az ellenséggel szemben, és a jövőt biztosítsuk

- fogalmazott.

Libanonból ma délelőtt több mint száz rakétát indított el a Hezbollah Észak-Izrael irányába, a támadásban - eddigi értesülések szerint -13 ember megsérült.A csatorna szerint a cesareai támadást merénylet-kísérletként kezelik az izraeli hatóságok.

A Guardian összefoglalója szerint Netanjahu házát kisebb kár érte, és nem sérült meg senki.

Ma reggel izraeli csapás érte az észak-gázai Dzsabalia és Magazi menekülttáborokat, a támadásban legalább 44 ember életét vesztette és több mint 80-an megsérültek - írja az Al Dzsazíra.