Háború: nyomulnak előre az ukránok - az oroszok kiszorulnak Bahmutból

Hírek2023. máj. 18.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 448-dik napján:

- Szerhij Cserevátyi ukrán katonai szóvivő azt állította, hogy az ukránok újabb előretörést értek el Bakhmutban. A Reuters idézi Cserevátyit: "Sikeresen folytatunk védelmi műveletet, ellentámadást, és a mai nap folyamán egységeink van ahol 500 méterre is behatoltak a Bahmut-front egyes részein".

- Jevgenyij Prigozsin az orosz Wagner magánhadsereg alapítója szerint Bahmutban kevesebb mint másfél négyzetkilométernyi terület maradt orosz ellenőrzés alatt.

- Zsarolásnak hangzik, de lehet, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csak dühében beszélt zárt körben a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának lehetőségéről, amellyel Magyarországnak károkat lehetne okozni - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

- A Kinzsal orosz hiperszonikus rakétarendszer május 16-i csapása megerősített adatok szerint eltalálta és teljesen megsemmisítette az amerikai gyártmányú Patriot föld-levegő rakétarendszer egy többfunkciós radarállomását és öt indítóállását - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A Patriot típusú amerikai légvédelmi rakétarendszert nem lehet egy csapással megsemmisíteni, még akkor sem, ha Kinzsal rakétát lőnek ki rá - jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy szerdai tévéműsorban. Szavai szerint kedden az ukrán hadvezetés még nem akarta kommentálni ezt a bejelentést, mint ahogy Konasenkov korábbi "hazugságaira" sem reagáltak ukrán részről.

"Ha annyi repülőgépünk lenne, amennyit állítólag az oroszok megsemmisítettek, már valószínűleg megnyertük volna ezt a háborút" - jegyezte meg Ihnat.

- Az elmúlt hat hónapban megduplázódott azoknak a kazahoknak a száma, akik úgy vélik, hogy a szomszédos Oroszország megszállhatja a volt szovjet köztársaságot - derült ki egy kazah kutatók által szerdán végzett közvélemény-kutatásból.

- Ukrajna külügyminisztere, Dmytro Kuleba szerdán Kijevben folytatott megbeszéléseken azt mondta egy magas rangú kínai küldöttnek, hogy Ukrajna nem fogad el semmilyen olyan javaslatot a háború befejezésére, amely területvesztéssel vagy a konfliktus befagyasztásával járna.

- A kormány addig nem hagyja jóvá az Európai Békekeret következő részletét, amíg Ukrajna le nem veszi a háború nemzetközi szponzorainak listájáról az OTP-t, valamint nem támogatja az újabb szankciókat részben emiatt,

részben a kínai cégeket érintő korlátozások miatt - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.

- Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában bejelentette, hogy az orosz és az ukrán fél döntést hozott az ukrajnai gabonaexportra vonatkozó ENSZ-program két hónapos meghosszabbításáról. Erdogan a török kormánypárt székházából közvetített videóüzenetében úgy fogalmazott: a döntés "országunk erőfeszítéseivel, orosz barátaink támogatásával és ukrán barátaink hozzájárulásával" született.

- Kétnapos látogatást tett Ukrajnában Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja, akivel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tárgyalt szerdán Kijevben, kiemelve Kína részvételének fontosságát az Oroszország indította háború lezárását célzó békeerőfeszítésekben.

- Az amerikai vezetés feladata eldönteni, hogy kaphat-e F-16-os vadászgépeket az orosz támadás ellen védekező Ukrajna - jelentette ki egybehangzóan a német és a brit védelmi miniszter szerdán Berlinben. Boris Pistorius és Ben Wallace megbeszélésük után tartott közös tájékoztatójukon az Ukrajna által szorgalmazott, úgynevezett vadászgép-koalícióról szóló kérdésekre válaszolva rámutattak,

hogy a német és a brit légierő sem rendelkezik a kijevi tervekben nevesített F-16-os vadászgéptípussal.

- Tengeri indítású, nagyhatótávolságú precíziós fegyverekkel mért csapást az orosz haderő egy mikolajivi hajójavító üzembe telepített nagy lőszerraktárra - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők embervesztesége az elmúlt nap folyamán mintegy 730 fő volt, akik közül elérte a 360-at azoknak a katonáknak és zsoldosoknak a száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. A megsemmisített ukrán katonai célpontok között említett meg egyebek között egy vezetési- és egy megfigyelőpontot, továbbá egy lőszerraktárt.