Háború: nyugaton is bombáznak az oroszok

Hírek2023. feb. 17.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború a 358-dik napján:

- A létfontosságú infrastruktúra megsérült a nyugat-ukrajnai Lviv régiót ért orosz csapásokban – jelentette a regionális államigazgatás vezetője.

- Románia nemzetközi egyezményekre és környezetvédelmi szempontokra hivatkozva ellenzi, hogy Ukrajna hajóutat építsen a Duna-deltában egy új fekete-tengeri kijárat megnyitása érdekében - közölte csütörtökön a Hotnews.ro hírportál, a román külügyminisztérium állásfoglalását ismertetve.

- Ukrajna nem hajlandó területet áldozni azért, hogy békét kössön Oroszországgal - mondta a BBC brit közszolgálati televíziónak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Ukrán illetékesek szerint Oroszország összesen 36 rakétát lőtt ki Ukrajnára csütörtökre virradó éjjel.

- Az orosz erők az összes fontos magaslatot elfoglalták az ostromlott Bahmut város körül - jelentette ki Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója.

Bahmut pár hónapon belül kerül majd orosz kézre – jósolja a Wagner-zsoldoscsoport vezetője.

- Mark Milley amerikai tábornok szerint valószínűleg sem Oroszország, sem Ukrajna nem tudja majd elérni a katonai céljait.

- Újabb hadifogolycserét hajtott végre csütörtökön Ukrajna és Oroszország, ennek eredményeként száz katona és egy civil tért vissza a Kijev által ellenőrzött területre, százegy katona pedig Oroszországba - közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán több mint 350 katonájukat vesztették el, közülük 135-öt a Donyeck város környékén folytatott harcokban.

- Felmondta az orosz parlament alsóháza csütörtökön Oroszországnak az Európa Tanáccsal kötött mind a 21 nemzetközi szerződését.

- Oroszországnak szabadon kell engednie a demokráciáért küzdő összes politikai fogvatartottat, köztük Alekszej Navalnijt, az Európai Parlament Szaharov-díjával kitüntetett orosz ellenzéki politikust - jelentette ki az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában.

- Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők arra szólították fel a tagállamokat, komolyan fontolják meg vadászgépek, helikopterek és rakétarendszerek szállítását, valamint a lőszerellátás jelentős növelését Ukrajna számára - tájékoztatott az uniós parlament.

- Csökkent az amerikai lakosság kiállása Ukrajna fegyveres és pénzügyi támogatása mellett, de a többség még mindig szükségesnek látja a katonai segítségnyújtást - derül ki az AP hírügynökség és a National Opinion Research Center közös közvélemény-kutatásából.

- Oroszország egy újabb nagyszabású rakétatámadást készít elő Ukrajna ellen, amelyet február 23-24-én hajthatnak végre - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács titkára.

- A szlovák parlament egy határozatban csütörtökön ismételten elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót,

valamint terrorizmust támogató államnak nyilvánította Oroszországot és terroristának az ottani rezsimet - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.