Az energiaválság nyertesei: rekord nyereség a MOL-nál - így zárták a tavalyi évet az olajipari óriások

Elemzések2023. feb. 17.Dajkó Ferenc Dániel

Soha nem látott, rekord eredménnyel zárta a tavalyi évet a MOL, annak ellenére, hogy az utolsó negyedévben veszteséget termelt. Azonban nem csak a hazai óriás könyvelhetett el kiugró profitot az előző évben. A kőolaj és a földgáz árfolyamának rendkívüli emelkedése 2022-ben komoly kihívás elé állította a világgazdaságot, néhány vállalat viszont jelentős nyereséget realizált a kiugróan magas energiaárakon. Megnéztük milyen eredménnyel zárták az évet a nagy olajipari vállalatok.

Rekord eredményt ért el a MOL

Bár nem döntött újabb rekordot 2022 negyedik negyedévében a MOL, így is rekord eredményt produkált a tavalyi év egészét nézve. 

Éves alapon 21 százalékkal nőtt, így 1 milliárd 74 millió 400 ezer amerikai dollárra rúgott a magyar olajipari óriás EBITDA-ja (az adózás, a kamatok illetve az amortizáció leírása előtti eredménye) a tavalyi utolsó negyedévben. Mindemellett a harmadik negyedévhez képest már 26 százalékos csökkennést mutat ez az érték. A vállalat nettó eredménye így 106 millió dolláros veszteséget mutatott a negyedik negyedévben. Utóbbi bár nem tűnik kedvezőnek, valójában megfelelt az elemzői várakozásokat. A negatív eredmény és a negyedéves alapon számított visszaesés elsősorban a globálisan csökkenő olajárnak és a világpiacon irányadó Brent típusú kőolaj, valamint a MOL által használt Ural típusú kőolaj spread-jének a csökkenésének tudható be.

Az utolsó negyedév gyengébb eredményének ellenére azonban a MOL rekord eredménnyel zárta a 2022-es évet.

A vállalat adózótt eredménye 1 milliárd 665 millió dolláron alakult, ami 60 millió dollárral magasabb, az előző véi 1 milliárd 605 milliós adózótt eredményél. Fontos megjegyezni, hogy a MOL-nak már a tavaly elért profitja is rendkívül magas volt és megdöntötte a korábbi csúcsokat, így magas bázishoz képest tudott tovább nőni a MOL proftja. Mindezt erős ellenszélben, hiszen az európai különadók és az üzemanyag-ársapka, a horvát gázárszabályozás, vagy éppen a hazai bányajáradék sem könnyítették meg a vállalat helyzetét. 

A nyereség jelentős részben az évközbeni kiugróan magas olajárnak, a magas finomítói marzsnak, és az említett Brent-Ural spread-nek köszönhető.

A MOL kamat-, adófizetés és ertékcsökkenés előtti eredménye, tavaly 1773,9 milliárd forintot, azaz 4,7 milliárd dollárt tett ki. Mivel a cég EBITDA-ja 2021-ben 1071,9 milliárd forintot, tehát 3,53 milliárd dollárt tett ki, így az EBITDA éves alapon arányaiban jelentősebben nőtt, mint a vállalat adózott eredménye. Utóbbi jelenség az ágazatot érintő adóterheknek köszönhető.

A jövőt illetően a csökkenő kőolajárak és a Brent-Ural spread szűkülése okoz némi kockázatot, a hazai ársapka viszont kikerült a kockázati tényezők közül. 

Jó évet zárt az olajipar

Nem csak a MOL teljesített azonban kiugróan 2022-ben. Világszerte rendkívüli eredmények születtek az ágazatban.

A 2022-es év bővelkedett a kihívásokban. A globális gazdaság épphogy felocsúdott a koronavírus-járvány okozta válságból és gyors ütemben megkezdte a kilábalást, máris rendkívüli energiaár-sokk rázta meg a vállalatokat és a lakosságot világszerte.

Habár mindkét fosszilis energiahordozó ára 2022 utolsó hónapjaiban jelentősen visszaesett, a tavalyi év egészét nézve a piacot rendkívüli volatilitás és kiugróan magas árak jellemezték.

Nem mindenki járt azonban rosszul az elszálló energiaárakkal. Az utóbbi hetekben sorra jönnek ki az olajipari vállalatok 2022-es éves jelentései, amelyek mindegyike eddig nem látott nyereségről számol be.

Megnéztük a nagy multinacionális olajvállalatok és a régiónkban tevékenykedő fontosabb társaságok éves összefoglalót.

ExxonMobil – Egyesült Államok

Az ExxonMobil az Amerikai Egyesült Államok, mi több a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajipari vállalata. A vállalat portfóliója rendkívül szerteágazó, többek közt nyersolaj finomítással, üzemanyag kiskereskedelemmel, kőolaj és földgáz kitermeléssel, olajipari termékek gyártásával és nem utolsó sorban LNG szállítással is foglalkozik. Magyarországon elsősorban a motorolajairól ismert, mivel hazánkban nem üzemeltetnek kúthálózatot.

A texasi központú multinacionális vállalat idén január 31-én tette közzé 2022-es éves jelentését. Ez alapján 2022 egészében 55,7 milliárd amerikai dollárra (közel 20 ezer milliárd forint) rúgott a cég nyeresége az amerikai számviteli szabályok alapján számítva (US GAAP). Ez az összeg 32,7 milliárd dollárral több, mint a 2021-es 23,04 milliárdos éves eredmény. Ez alapján az ExxonMobil több, mint 141 százalékkal növelte a nyereségét egyetlen év leforgása alatt. Érdemes kiemelni, hogy ez az eredmény ráadásul tartalmazza az úgynevezett azonosított tételeket, az említett amerikai számviteli szabályok alapján, ezek között pedig szerepelnek az olajiparra kivetett európai különadók is. Az azonosított tételek nélküli eredmény még magasabb, 59,1 milliárd dollárt tesz ki. Az így számított éves nyereség növekedés gyakorlatilag megegyezik az azonosított tételeket tartalmazóval.

Az olajipari cég a jelentésében a rendkívüli nyereség növekedést elsősorban a magas olaj- és földgázárakra, illetve a jelentősen megemelkedett finomítói árrésre, valamint a kereslet bővülésére vezeti vissza.

Chevron – Egyesült Államok

A kettes számú amerikai olajipari óriásnak a Chevronnak szintén nem kell szégyenkeznie a tavalyi év miatt. 2022 egészében 35,46 milliárd amerikai dollárt (12-13 ezer milliárd forint) tett ki a vállalat nyeresége. Ez 19,84 milliárd dollárral, azaz több, mint 126 százalékkal haladja meg a 2021-es 15,6 milliárd dolláros éves eredményt.

BP – Egyesült Királyság

Az európai nagyok közül, a nagy múltú londoni székhelyű British Petrol 100 éves történetének valaha volt legnagyobb eredményét érte el tavaly. Mint azt a növekedés.hu is megírta, az óriáscég a Londoni Értéktőzsdén (LSE) kedden ismertetett eredményjelentésében közölte, hogy alapszintű pénzügyi eredménye 2022 egészére számolva 27,65 milliárd font (több mint 12 ezer milliárd forint) volt.

Ez a 114 éve alapított vállalatóriás eddigi legnagyobb éves nyeresége.

A tavalyi eredmény több mint a kétszerese a BP 2021-ről jelentett éves nyereségének, amely 12,81 milliárd font volt.

Royal Dutch Shell – Hollandia - Egyesült Királyság

A hazánkban is kiterjedt kúthálózatot üzemeltető holland-angol multinacionális vállalat a Shell is rekorderedményről számolt be.

A cég tavalyi eredménye 39,9 milliárd dollár (körülbelül 14 ezer milliárd forint) volt, szintén a kétszerese az előző évinek. A Shell eddigi 115 éves történetében soha nem ért el ekkora éves eredményt.

Total – Franciaország

A több, mint 150 országban tevékenykedő, francia Total, a világ egyik legnagyobb olajipari vállalata. Magyarországon elsősorban a motorolajairól és a kenőanyagairól ismert.

A francia nagyvállalat is szép évet zárt tavaly. A cég korrigált nettó árbevétele 36,2 milliárd amerikai dollárt (közel 13 ezer milliárd forint) tett ki 2022-ben, ami a 2021-es érték kétszerese.

Érdemes megjegyezni, hogy ha a nettó árbevételt nézzük, ami 20,5 milliárd dollárt tett ki, akkor már ’’csak’’ 28 százalékos éves árbevétel növekedést láthatunk. Ennek oka, hogy ez az összeg már csökkentve van olyan tételekkel is, mint a jövedéki adó, valamint ami esetünkben különösen fontos, a különböző energiaadókkal is, utóbbiakat pedig jelentős mértékben vetettek ki tavaly Európában.

ENI – Olaszország

Az olasz energiavállalat az ENI 2022-es egész éves eredményei még nem ismertek. A vállalat február 22-én teszi közzé a tavalyi éves jelentését. Várhatóan azonban az ENI is jelentős bevétel növekedésről számol majd be.

Repsol – Spanyolország – Argentína

A spanyol – argentin óriás egyetlen év alatt 70,1 százalékkal növelte az éves árbevételét. A 2022-es évben a vállalat nettó árbevétele 4 milliárd 251 millió eurót tett kí, míg 2021-ben ''csak'' 2 milliárd 499 millió euró volt ugyanez az érték. 

Ha csak a korrigált nettó árbevételt nézzük, ami 2022-ben 6 milliárd 661 millió euróra rúgott, akkor az éves alapon számolt növekedés még jelentősebb, 171,4 százalékos. 

Közép-Európa

A régiónk egyik legjelentősebb olajipari vállalata az osztrák OMV a teljes 2022-es éves jelentését március 24-én teszi közzé.

A MOL egyik legnagyobb konkurense a térségben, a tavalyi évtől hálózatüzemeltetőként hazánkban is megjelenő, lengyel PKN Orlen április 21-én hozza nyilvánosságra az éves jelentését.

Románia vezető olajvállalatának az OMV leányvállalat OMV Petrom-nak az eredményeit azonban már megismerhettük.

Rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (818 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet az OMV Petrom, ugyanakkor minden korábbinál nagyobb, 20 milliárd lejes összeget fizet be a román államkasszába különböző adók és osztalék formájában - közölte a bukaresti értéktőzsdén közzétett jelentésében a romániai olajvállalat.

Olcsóbb lett a kőolaj és a földgáz

Összességében tehát látható, hogy a nagy globális olajipari szereplők, főként a szárnyaló olaj- és gázárak következtében rendkívüli eredményekkel zárták 2022-t. Bár néhány vállalat adatait még nem ismerjük, várhatóan szintén magas nyereségről adnak majd számot. Az idei év elején eddig jelentősen alacsonyabbak az energiapiaci árak a tavalyi csúcsokhoz képest, egyelőre azonban megjósolhatatlan, hogy az év hátralevő része milyen változásokat hoz majd, hiszen továbbra is számos piaci kockázat áll fenn.