Háború: olyat tett az amerikai elnök, amit kevesen csinálnának utána

Hírek2024. jún. 8.Növekedés.hu

Joe Biden bocsánatot kért Volodimir Zelenszkijtől a Kijevnek szánt segély késedelme miatt. Az amerikai elnök szerint Washington továbbra is „teljes mértékben” Kijev mellett áll.

Joe Biden amerikai elnök bocsánatot kért Volodimir Zelenszkijtől az Ukrajnának nyújtott segély késedelme miatt, és újabb 225 millió dollár (80,6 milliárd forint) támogatást ígért – írja a BBC.

A két fél Párizsban tárgyalt egymással, egy nappal azután, hogy mindketten részt vettek a D-napi partraszállás 80. évfordulójára rendezett megemlékezéseken a franciaországi Normandiában.

Az amerikai védelmi minisztérium közléséből kiderül, hogy az új segélycsomag lőszert és légvédelmi rakétákat is tartalmaz.

Biden elmondta, hogy a késlekedést a kongresszus egyes republikánus képviselői okozták. Az áprilisban jóváhagyott 61 milliárd dollárnyi forrást hónapokon át blokkolta a republikánus képviselőházi többség.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy az Egyesült Államok „nem fog elállni” Ukrajna támogatásától.

Az Egyesült Államok önök mellett áll

– mondta Biden.

Válaszában Zelenszkij hangsúlyozta országa és az Egyesült Államok kapcsolatának fontosságát, mondván, hogy az kulcsfontosságú az Oroszország elleni küzdelemben, és számítanak az Egyesült Államok folyamatos támogatásra, hogy „vállvetve kitartanak mellettük”.

Zelenszkij a francia parlamentben is felszólalt, és azt mondta, hogy az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Európa

sajnos már nem a béke kontinense.

Reményét fejezte ki, hogy a Svájcban megrendezésre kerülő csúcstalálkozó segíthet a háború lezárásában.