Háború: óriási segítséget kapnak most az ukránok

Hírek2024. jún. 7.D.J.

Ez történt az ukrán háború 834-dik napján:

- Franciaország Mirage-2000-es vadászgépeket ad át Ukrajnának és ukrán pilótákat képez ki - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök. "Általában ehhez öt-hat hónapra van szükség. Tehát az év végére lesznek felkészítve a pilóták” - mondta Macron.

Franciaország egy egész, 4500 ukrán katonából álló dandárt is felszerelne és kiképezne. A találgatások közepette, hogy Macron gyorsan bejelentheti francia kiképzők Ukrajnába küldését, az elnök azt mondta, hogy Franciaország és szövetségesei közösen fognak dönteni, de hangsúlyozta, hogy

nem hiszi, hogy Párizs bármilyen ilyen lépése „eszkalációs” lenne.

- Az Ukrenergo csütörtökön késő este értesítést adott ki arról, hogy 12 régióban, köztük a fővárosban, Kijevben, és Ukrajna nagy részén áramszünetet rendeltek el, miután a fogyasztási határértékeket túllépték. Az erőműveket és a hálózatot ért súlyos orosz támadások miatt kritikus áramhiány alakult ki. Az ukrán villamosenergia-hálózat üzemeltetője közölte, hogy az áramkimaradások a nyugati Lviv régiót is érintik, és kiterjednek Kijevre és a Kijevi területre, valamint a déli Odesszára és a keletebbre fekvő Harkivra és Zaporizzsjára.

A csökkentések a meghatározott fogyasztási korlátok betartása után megszűnnének.

- Az Egyesült Államok arra ösztönzi Kínát, hogy vegyen részt az e hónapban Svájcban tartandó ukrajnai békecsúcson - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

A csúcstalálkozó korábbi változatain már részt vettek.

Kína közölte, hogy távol marad, hacsak Oroszországot nem hívják meg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétvégén azt mondta, hogy Kína más országokat is lebeszélt a részvételről.

Miután Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy Oroszország zöld utat adhat annak, hogy más országok az ő fegyvereivel csapást mérjenek nyugati érdekeltségekre, az amerikai elnök, Joe Biden azt mondta, hogy Ukrajna csak korlátozottan lőhet az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel Oroszországon belüli célpontokra a határ közelében.

„Nem arról beszélünk, hogy fegyvereket adunk nekik, hogy Moszkvát és a Kremlt támadják” - mondta Biden.

- Biden és Macron a partraszállás 80. évfordulóját az Ukrajna támogatására való felhívással ünnepelte. Az amerikai elnök az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint „uralomra törő zsarnoknak nevezte"

Megadni magunkat a zsarnokoknak, meghajolni a diktátorok előtt egyszerűen elképzelhetetlen.

A normandiai amerikai temetőben tartott beszédében Biden így folytatta: "Nem fogunk elsétálni, mert ha ezt tesszük, akkor Ukrajnát leigázzák, és ez nem ér véget. Ukrajna szomszédai kerülnek veszélybe, egész Európa kerül veszélybe. Vannak dolgok, amelyekért érdemes harcolni és meghalni. A szabadság megéri. A demokrácia megéri."