Orbán Viktor a háborúról: Centiméterekre vagyunk attól a ponttól, ahonnan már nem lehet visszafordulni

Hírek2024. jún. 7.Sz.A.

Próbálják elhallgattatni a békepárti erőket, és történtek olyan lépések, amelyek a közvetlen háború felé sodródást jelentik - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Mint mondta, ebbe a képbe beilleszthető a Robert Fico szlovák kormányfő elleni elleni merénylet is: érdemes megnézni Fico interjúját, mert sok a hasonlóság Magyarországgal.

Fico küzdött a háború ellen, azért vannak benne a golyók

- tette hozzá.

Az oroszok kapcsán elmondta: nekik a legnagyobb a hadiipari technikájuk egy háború megvívásához, ha a hátországot tekintjük. Fontos látni, hogy minden lépés válaszlépést provokál, ezért az oroszlán bajszát nem szabadna rángatni.

A migrációval kapcsolatban kiemelte: Magyarország a brüsszeli és amerikai kísérletek ellen küzd évek óta az ellen, hogy migránsokat engedjünk be az országba.

A háborúval kapcsolatban megjegyezte: Európa egyre gyorsabban sodródik egy háború felé, centiméterekre vagyunk attól a ponttól, ahonnan már nincs visszaút.A békemenetről úgy fogalmazott: a békemenet közege barátságos volt, még a baloldali szavazók nagy része sem szeretné, hogy Magyarország háborúba keveredjen.

Magyarországnak ki kell maradnia a NATO ukrajnai missziójából, mert ebben az esetben az ország területe átkerülhetne nemzeti hatéskörből a NATO-hoz

- fogalmazott a kormányfő.

- Nagyon közel van a NATO ukrajnai missziója, világossá kell tennünk, hogy senki sem kényszeríthet bennünk arra, hogy a NATO területén kívüli országokba katonákat küldjünk - mondta.

Most vasárnap a békepárti politikát erősítik meg, erő kell ahhoz, hogy kimaradhassunk a háborúból, ehhez kell minél nagyobb felhatalmazás a választópolgárok.

Mint mondta, Tisza István és Horthy Miklós is ki akart maradni a héborúból, de ehhez nem volt elég erejük.

A háború eddigi hatásairól szólva kiemelte: a teljesen elhibázott szankciós rendszer miatt felmentek az árak, a boltokban most háborús árakat lehet látni, mindennek nőtt az ára, az árakon keresztül fizetjük a háborús költségeket, emellett Ukrajnának is be kell fizetnünk pénzt az uniós kasszába.

Emellett a NATO döntése, hogy évente 40 milliárd dollár értékben segítsék Ukrajnát, ez is anyagi terhet jelent - tette hozzá.