Háború: óriási orosz támadás készül - fény derült Moszkva terveire

Hírek2023. dec. 17.D.J.

Ez történt az ukrán háború 661-dik napján:

- Oroszországnak új terve van az ukrajnai háborúra - ennek részeként nagy területeket foglalnának el 2024 és 2026 között - jelentette a Bild című német lap.

Új tervének részeként Oroszország azt tervezi, hogy 2024 végéig az Oszkil folyóig nyomul előre. A terv következő lépése 2025 és 2026 folyamán

Zaporizzsja, Dnyipro és Harkiv régió nagy részeinek átvétele lesz - jelentette a Bild nem részletezett hírszerzési értesülésekre hivatkozva.

- Oroszország fokozza erőfeszítéseit a Harkiv környéki Kupjanszk elfoglalására, zászlóaljtartalékokat szállít a térségbe - közölte az ukrán hadsereg szóvivője.

Kupjanszk 2022 szeptemberében az ukrán ellentámadással szabadult fel az orosz megszállás alól, és azóta is célpont, mivel fontos logisztikai központként szolgál.

Oroszország jelentős mennyiségű felszerelést és katonákat fordít a Kupjanszk elleni offenzívára - idézte az Ukrinform ukrán hírügynökség Volodimir Fito ukrán hadseregszóvivőt.

- Törökország, Románia és Bulgária januárban megállapodást tervez aláírni egy közös tervről,

amelynek célja az ukrajnai háború következtében a Fekete-tengeren úszó aknák eltávolítása - közölte szombaton Yasar Guler török védelmi miniszter.

- Maia Sandu moldovai elnök üdvözölte, hogy a parlament elfogadta az új védelmi stratégiát, amely Moldova nyugati szövetségesei melletti lehorgonyzását szorgalmazza, és Oroszországot fenyegetésként azonosítja.

- Ezen a héten Ukrajnát 48 órás kibertámadás érte, amely az Egyesült Királyság szerint valószínűleg "az egyik legnagyobb hatású kibertámadás volt az ukrán hálózatok ellen Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta".

- Egy ukrán rakétatámadásban egy oroszok által tartott dél-ukrajnai falu ellen két ember meghalt - közölték a moszkvai megszálló hatóságok a Herszon régióban.

- A moszkvai erők közölték, hogy a rakéta a Dnyipro folyó oroszok által megszállt partján, az ukrán fennhatóság alatt álló Herszon városától mintegy 70 kilométerre keletre fekvő Nova Mayachka falut találta el.