Háború: óriási pusztítást vittek véghez az oroszok - gyásznapot rendeltek el

Hírek2024. júl. 4.D.J.

Ez történt az ukrán háború 861-dik napján:

- Dnyipro városában egy orosz támadás óvodákat, iskolákat és kórházakat rongált meg, és városszerte tüzeket okozott. A rakéta- és dróncsapások legalább öt embert megöltek és 53-at megsebesítettek. Emiatt gyásznapot hirdettek csütörtökre.

Volodimir Zelenszkij elnök olyan felvételeket tett közzé, amelyeken egy nagy robbanás látható. "Ezt az orosz terrort csak modern légvédelemmel és nagy hatótávolságú fegyverekkel lehet megállítani" – mondta.

"A világ megvédheti az életeket, csak a vezetők határozottságára van szükség".

- Oroszországban három fiatal testvért 17 év börtönre ítéltek, mert megpróbáltak átkelni Ukrajnába, hogy csatlakozzanak egy Kijev oldalán harcoló orosz egységhez. A 24 éves Ioann Ashcheulovot 17 és fél évre ítélte egy moszkvai katonai bíróság, míg testvérei 17 évet kaptak - jelentette az orosz állami média.

Úgy vélem, hogy az orosz vezetés az orosz állam nevében hatalmas bűntényt követett el, a 21. század legnagyobbját

- mondta Ioann Ashcheulov a Mediazona független hírportál szerint a hazaárulásért hozott ítélethirdetésen. "A tetteim ... arra irányultak, hogy megállítsam ezt a bűncselekményt." Hangsúlyozta, hogy nem tartja magát "Oroszország árulójának", mondván: "Nem vagyok köteles támogatni mindent, amit annak az országnak a kormánya tesz, amelyben születtem". A trió egy orosz ortodox pap fiai.

- Az ENSZ Közgyűlése továbbra is ki fog állni Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, függetlenül attól, hogy idén milyen eredménnyel zárulnak a nemzeti választások világszerte - jelentette ki Dennis Francis, az ENSZ Közgyűlés elnöke az Associated Pressnek első ukrajnai látogatása során.

Kijevben kétnapos látogatásának végén Francis felszólította Oroszországot, hogy azonnal vonja ki minden katonai erejét Ukrajna területéről.

- Tayyip Erdoğan török elnök azt mondta Vlagyimir Putyinnak, hogy Ankara segíthetne az ukrán-orosz háború befejezésében, amit Putyin szóvivője elutasított. Erdoğan a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szerdai kazahsztáni csúcstalálkozóján beszélgetett az orosz elnökkel, és azt mondta, hogy szerinte lehetséges egy mindkét félnek megfelelő, igazságos béke - közölte a török elnökség.

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov azonban kizárta, hogy közvetítő szerepet kapna a török vezető. "Nem, ez nem lehetséges" - mondta Peszkov az orosz Tass hírügynökség szerint, további részletek közlése nélkül. Törökország tagja a NATO-nak, de más NATO-vezetőkkel ellentétben Erdoğan a konfliktus során mind Oroszországgal, mind Ukrajnával igyekezett jó kapcsolatokat fenntartani.