Háború: óriási ukrán veszteségek - több százan vesztek oda

Hírek2023. dec. 11.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 655-dik napján:

- Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vertek vissza,

a harcokban mintegy 570 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg.

A tárca szerint a legtöbb támadást, nyolcat, Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél és ugyanitt szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget is, mintegy 300 főt.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette egyebek mellett az ukrán fegyveres erők Katran és Omaha taktikai csoportja parancsnokainak találkozóhelyét, egy üzemanyagraktárt, egy páncélozott harcjárművet, hat HIMARS-rakétát és húsz drónt.

- A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint múlt héten Oroszország egy olyan kampányt indíthatott el, amelynek célja Ukrajna energetikai infrastruktúrájának elpusztítása volt.

Oroszország csapáshullámot indított Kijev és Közép-Ukrajna ellen, szeptember 21. óta először használva nehézbombázókat.

- Joe Biden amerikai elnök meghívta ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt a Fehér Házba, néhány nappal azután, hogy kormánya arra figyelmeztetett, hogy heteken belül elfogy a pénz az Ukrajnának nyújtandó segélyekre, ha az amerikai törvényhozók nem lépnek.

Republikánus szenátorok a múlt héten megakadályozták az elsősorban Ukrajnának és Izraelnek szánt 106 milliárd dolláros gyorssegélyt.

- Zelenszkij részt vett az új argentin elnök, Javier Milei eskütételén, első hivatalos latin-amerikai útja során, ahol a fejlődő országok támogatását próbálja elnyerni.

- Nagy-Britannia közölte, hogy két aknakereső hajót szállított Ukrajnának. Az eredetileg HMS Grimsby és HMS Shoreham néven futó aknavadászok segítenek Ukrajnának fenntartani a Fekete-tengeren át közlekedő kereskedelmi hajók számára kritikus fontosságú útvonalat.

- Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió vasárnap sugárzott Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában. 

Az államfő az ünnepségen, amelyre mintegy 200 embert, többségükben katonákat hívtak meg a Kremlbe,

ígéretet tett arra, hogy el fog látogatni Oroszország új - Ukrajnától elcsatolt - régióiba.