Háború: Orosz olajfinomítók ellen indított rakétatámadást Ukrajna

Hírek2024. ápr. 28.Növekedés.hu

Ukrajna energetikai ellátó központjait támadta az orosz hadsereg légicsapásokkal, hosszú távolságú rakétákkal, cirkálórakétákkal. Ez volt március 22-e óta az egyik legnagyobb légicsapás-sorozat – számol be a Guardian.

Ukrajna legnagyobb magán energiaellátója, a DTEK arról számolt be, hogy hat erőműve közül négyet ért találat.

Orosz források szerint sikerült meghiúsítaniuk 17 ukrán dróntámadást, melyet oroszországi területek ellen indítottak. Kilenc drónt Brjanszk megyében semmisítettek meg, hármat pedig Kurszk mellett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megismételte, hogy a nyugati országok adjanak Ukrajnának még több légvédelmi rendszereket – kifejezetten Patriotokat. Az ukrán elnök mindezt azzal indokolta, hogy az orosz légierő olyan gázvezetékeket is támad, melyeken keresztül az Európai Unióba is megy gáztranzit.

Az ukrán légvédelem szombaton 21 orosz rakétát semmisített meg a 34 támadásból. Az oroszok Ukrajna energia és vízellátó rendszereit támadták ismét.

Rakétatalálat ért egy harkivi kórházat, ahol 60 beteget ápoltak, egy nő megsérült a támadásban, az épületben komoly károk keletkeztek.

Ukrajna Ilszkij és Szlavjanszk olajfinomítóit támadta drónokkal Krasznodar megyében szombat éjjel – a Reuters-nek nyilatkozó ukrán források szerint. Szlavjanszk olajfinomítójában átmenetileg le kellett állítani a termelést. A támadást az ukrán biztonsági szolgálat szervezte.

Oroszország még több katonát küldött Kelet-Ukrajnába, Oheretyine faluhoz, hogy megerősítse a hadállásait: a frontvonalon az orosz csapatok lassan nyomulnak előre.