Háború: orosz találkozóra csaptak le az ukránok - magas rangú tisztviselőket öltek meg

Hírek2023. nov. 30.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 644-dik napján:

- Ukrajna közölte, hogy öt magas rangú orosz tisztviselőt öltek meg a megszállt Herszon megye egyik épületére mért csapás során. A fegyveres erők közölték, hogy a csapás célpontja egy Juvileyne faluban lévő találkozó volt, "az érintett helyi lakosok által szolgáltatott információk alapján".

- Oroszország fokozza támadásait a keleti Donyecki területen - közölte Olekszandr Sztupun ukrán katonai szóvivő. Oroszország "megduplázta a tüzérségi tüzet és a légicsapásokat",

és "fokozta a szárazföldi gyalogsági támadásokat" is.

- Oroszország valószínűleg több 500 kilogrammos kazettás bombát is elkezdett használni Donyeckben a brit hírszerzés szerint - közölte a brit védelmi minisztérium. A bombák 100-350 kisebb bombát dobnak ki széles területen.

- Az orosz áldozatok száma a háború kezdete óta 327 580 az ukrán hadsereg adatai szerint. Legutóbbi napi frissítésében az ukrán vezérkar szerint ez a szám 1140-gyel nőtt.

- Az Európai Unió az Ukrajnának ígért 1 millió lövedékből mintegy 300 000-et szállított le - közölte Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter. Kuleba elmondta, hogy az ukrán háborús erőfeszítések igényei miatt

szükség van az ukrán és a NATO fegyvergyártás nagyobb mértékű összehangolására.

- A megkérdezett ukrán állampolgárok 78 százaléka kész az Európai Unióhoz való csatlakozásra, 77 százalékuk pedig a NATO-ba történő belépésre szavazna egy népszavazáson - derült ki a Rejting ukrán közvélemény-kutató központ felméréséből.

- Egyfajta "hűségnyilatkozat" aláírására kötelezné az Oroszországba beutazó külföldi állampolgárokat egy, az orosz belügyminisztérium által szorgalmazott törvénytervezet, amely előírná, hogy a belépők egyezzenek bele egy sor korlátozás betartásába, egyebek között tartózkodjanak az orosz állami politika lejáratásától.

- Elfoglalták Artyomovszkoje települést a "Donyecki Népköztársaságban" az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca.

A moszkvai hadijelentés szerint egyébként az orosz erők négy frontszakaszon hét támadást vertek vissza, és mintegy 620 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, hármat,

Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél, és itt szenvedte el a legnagyobb, mintegy 250 fős emberveszteséget is.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a déli Odessza megyében tett munkalátogatást, amelyen főként a régió katonai védelméről és a gabona tengeri szállításáról tanácskozott helyi vezetőkkel - hozta nyilvánosságra az elnöki iroda hivatalos honlapján.

- Oroszország egyre inkább függővé válik Kínától, Moszkva évről évre Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Stoltenberg arról beszélt, hogy Oroszország politikailag, katonailag és gazdaságilag is meggyengült,

és veszített politikai befolyásából a közeli szomszédságában.

- Hakan Fidan török külügyminiszter azt mondta svéd kollégájának, hogy Törökország várhatóan heteken belül ratifikálni fogja Svédország NATO-csatlakozását - erről Tobias Billstöm svéd külügyminiszter beszélt szerdán Brüsszelben a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

- Az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik fregattja négy manöverező robotrepülőgéppel támadta Ukrajna katonai infrastruktúráját - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. " A tárca szerint a kijelölt célpontokat eltalálták.

Ezzel szemben az ukrán légierő közösségi oldalán szerdán azt írta, hogy lelőtt 21 drónt, amelyet az orosz erők indítottak az éjszakai ukrajnai célpontok ellen.

Beszámolt arról is, hogy három támadó rakéta közül kettőt megsemmisítettek, de a harmadik sem érte el a célját.