Háború: Orosz területen csapott le az ukrán hadsereg

Hírek2023. dec. 30.Sz.A.

Az oroszországi Belgorod városát ma érte ukrán légitámadás, 14 ember életét vesztette, Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte.

Az elmúlt 24 órában több halálos légicsapást mért az ukrán légierő délnyugat-oroszországi területekre - írja a BBC orosz tisztviselőkre hivatkozva.

Az orosz-ukrán határhoz közel eső orosz Belgorod városában 14 ember életét vesztette, köztük két gyermek is, és több tucat lakos megsérült a légicsapások következtében.

Ukrán források a BBC-nek megerősítették, hogy 70 drónt lőttek ki orosz katonai célpontok ellen, az ukránok állítása szerint az orosz fél a hibás, amiért a dróndarabok a városra zuhantak.

A BBC információi szerint Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kezdeményezte.

Ez a támadás okozta eddig a legtöbb halálos áldozatot orosz területen.

Ukrajna eddig is több dróntámadást hajtott végre oroszországi területek ellen, de a támadásokért eddig nem vállalták a felelősséget Kijevben.

Pénteken orosz erők hajtottak végre támadást ukrán területek ellen, a támadások során 39 ember életét vesztette - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Mint arról beszámoltunk, Kijev, Lvov, Odessza, Zaporizzsja, Harkiv és Dnyipro városokat érte a pénteki orosz légitámadás, az eseményekről a részleteket Valeríj Zaluzsníj tábornok, az ukrán erők főparancsnok ismertette.

Zaluzsníj 158 légi eszköz, drónok, cirkáló rakéták, ballisztikus rakéták és hiperszónikus rakéták bevetéséről számolt be.Az ukrán légvédelem – hivatalos kijevi források szerint – 27 drónt és 87 cirkáló rakétát semmisített meg, azaz a támadó eszközök nagyobbik részét, de korábban a támadó eszközök 80-85 százalékát leszedte a légvédelem.

Ukrajna nem kommentálta eddig a belgorodi helyzetet (a The Kyiv Independent úgy fogalmaz, hogy "nem vállaltak felelősséget" a légicsapásért), az ukrán média - hírszerzési forrásokra hivatkozva - azt állítja, hogy csak katonai célpontokat támadtak - írja az Euronews.

Az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki a támadásra reagálva.

Állításuk szerint a csapásokat ukrán Olkha és cseh gyártmányú Vampire rakétákkal hajtották végre, amelyek kazettás lőszeres robbanófejekkel voltak felszerelve. "Ez a bűncselekmény nem marad büntetlenül" - hangsúlyozták.