Háború: Oroszország bekeményített az ukránokkal szemben

Hírek2022. okt. 28.D.J.

Ez történt az ukrán háború 246-dik napján:

- A megszállt Zaporizzsja régiójában elrendelték a helyi lakosok telefonjainak a szelektív ellenőrzését,

ezzel pedig bejelentették a katonai cenzúra bevezetését Putyin hadiállapot-rendelete alapján.

- Oroszország nem akar atombombát bevetni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki moszkvai plenáris ülésén.

Az orosz elnök elmondta: „Történelmi határvonalon állunk: előttünk áll valószínűleg a legveszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb és egyben a legfontosabb évtized a második világháború vége óta”. Mint az államfő kiemelte: az ukrán háború része egy szélesebb konfliktusnak, melyben Oroszország a nyugati uralom ellen küzd.

- Putyin újfent beszélt arról az orosz vádról, mely szerint Ukrajna egy "piszkos bomba" bevetésére készül.

- Herszon térségében lelassultak a harcok a kemény terep és a rossz időjárás miatt.

- Putyin egyik közeli szövetségese, Ramzan Kadirov csecsen vezető azt mondta, hogy 23 katonája meghalt, 58 másik pedig megsebesült egy ukrán tüzérségi támadásban a héten a Herszon régióban. A támadás után a csecsen erők mintegy 70 ukránt megöltek – állította.

- A Kijevben és környékén jelentősen romlott a régió áramellátása. Az elkövetkező napokban több menetrendszerű áramszünetet fognak bevezetni. A kijevi lakóházakban újabban szokássá vált, hogy hagynak némi élelmet a liftekben, azoknak akik esetleg bent ragadnának egy-egy áramszünet alkalmával.

- Moszkva közölte, hogy a fekete-tengeri gabona-megállapodásban az orosz mezőgazdasági és műtrágyaexportot enyhítő rendelkezések nem teljesülnek, és még nem született döntés a megállapodás meghosszabbításáról.

- Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere csütörtökön közölte, hogy az Egyesült Államok nem lát semmi olyan jelet, amely arra utalna, hogy Oroszország nukleáris erőinek jelenleg is zajló hadgyakorlata csak álca lenne egy valódi atomtámadáshoz.

- Orosz források szerint az ukránok csapást mértek a donyecki Sahtarszkra, emiatt a városban tűz ütött ki.

- Az Egyesült Államok új, 275 millió dolláros segélycsomagot küld Kijevnek.

- Az ukrán hatóságok azt mondják, hogy büntetőeljárást indítanak Oroszország gyermekjogi biztosa ellen. A vád szerint ő tette lehetővé több ezer ukrán gyermek elrablását és erőszakos örökbefogadását.

- A brüsszeli szankciókkal az Európai Unió nem Oroszországnak, hanem saját magának ártott - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Weltwoche című svájci hetilapnak.