Háború: óriási csata a láthatáron - az oroszok a vártnál jobban felkészültek

Hírek2022. okt. 27.D.J.

Ez történt az ukrán háború 245-dik napján:

- Mindkét fél készül a Herszon városáért folytatott harcra. Az oroszok felszólították a lakosságot, hogy költözzenek a Dnyeper folyó keleti partjára. Ám csak a civilek vonulnak ki. Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint semmi jele nincs annak, hogy az inváziós erők a város elhagyására készülnének.

- A korábbi jelentések még arról szóltak, hogy az ukránok viszonylag könnyen bevehetik Herszont, ám a friss jelentések szerint az oroszok kemény ostromra készülnek, a védelmi vonalaikat alaposan megerősítették - írja a Reuters.

- Mivel Herszonban hamarosan kezdetét veheti a városostrom egy hét leforgása alatt körülbelül 70 ezer civil hagyta el eddig a régiót, orosz források szerint.

- Ukrajna ellentámadása a Herszon régióban az orosz erők ellen az időjárás és a terepviszonyok miatt nehezebbnek bizonyult, mint északkeleten – mondta az ukrán védelmi miniszter.

- Az orosz stratégiai nukleáris erők gyakorlatát Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen is megtekintette.

Szergej Sojgu védelmi miniszter azt jelentette Putyinnak, hogy a szimulációban elpróbálták, hogy miként válaszolna Oroszország egy feltételezett atomtámadásra.

- Sajtóértesülések szerint úgy ezer holttestet exhumáltak a nemrég felszabadult Harkov régióban. Ebbe a számba beletartozik az iziumi tömeges temetkezési helyen talált 447 holttest is.

- Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy Oroszország szerinte nem fog atomfegyvert használni a háborúban.

- Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter telefonbeszélgetést folytatott indiai és kínai kollégáival, és felvetette azt az orosz vádat is, mely szerint Ukrajna egy „piszkos bomba” bevetésére készül.

- Az Unesco műholdfelvételeken keresztül igyekszik nyomon követni a háború kulturális pusztításait. A szervezet közlése szerint az információik szerint eddig 207 kulturális helyszínben, köztük vallási helyekben, múzeumokban, történelmi épületekben, műemlékekben és könyvtárakban esett kár.

- Annak a megállapodásnak a hatályát, amely lehetővé teszi az ukrán gabona tengeri exportját valószínűleg meg tudják hosszabbítani november közepéig – véli Martin Griffiths, az ENSZ segélyszervezeti főnöke. Griffiths ebben a hónapban Moszkvába utazott, hogy orosz tisztviselőkkel tárgyaljon a megállapodásról.

- Az élelmiszerek inflációja a jövő év első negyedévében tetőzhet. A drágulás alapjaiban átrendezi az élelmiszerfogyasztást - hangzott el az MKB Bank és a Takarékbank AgrárTrend Index bemutatóján.

A jelenlegi élelmiszerárakban még nem szerepel teljes mértékben a háború hatása. Minderről korábbi cikkünkben bővebben is írtunk.

- Mivel Ukrajnában az energiaszektor egyharmada veszélybe került, erősödik a félelem, hogy az ország csak nagy nehezen tudja majd átvészelni a telet.